Megkezdődött a Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró meggyilkolásával vádoltak pere csütörtökön Szaúd-Arábiában, az ügyészség a tizenegy gyanúsított közül legkevesebb öttel szemben halálbüntetést fog kérni.

Az SPA szaúdi hírügynökség kevés részletről számolt be az első meghallgatási nappal összefüggésben, s a vádlottakat sem nevezte meg.

A szaúdi ügyészség ugyanakkor közölte: az eljárás alá vont személyek védőik jelenlétében vettek részt a tárgyaláson. Rijád jogsegélykérelemmel fordult Ankarához, hogy ossza meg a gyilkossági ügyben gyűjtött, rendelkezésére álló bizonyítékokat, de eddig nem kaptak választ.

Dzsamál Hasogdzsi FORRÁS: AFP/MOHAMMED AL-SHAIKH

Török tisztségviselők ezzel szemben korábban azt mondták, hogy megosztották a Hasogdzsi-ügyben gyűjtött bizonyítékokat Szaúd-Arábiával és más államokkal is.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg az isztambuli főkonzulátuson, ahová a török menyasszonyával tervezett házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

Az isztambuli főügyészség szerint Hasogdzsit előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

Rijád először azt mondta, hogy az újságíró élve hagyta el a konzulátust, majd az ügy miatt fokozódó nemzetközi nyomás hatására elismerte, hogy Hasogdzsi meghalt egy “dulakodás közben”. Ankara állításával szembena szaúdi vádirat szerint Hasogdzsival nem előre kitervelten végeztek.

A gyilkosság miatt, amelynek hátterében a szaúdi trónörököst sejtik, több ország szankciókat hozott Rijád ellen.

Forrás: origo.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.