Távozik posztjáról Sylvain Fort, a bukott szocialista miniszterből lett bevándorláspárti államfő, Emmanuel Macron kommunikációs szolgálatának vezetője, aki egyben a beszédírója is – közölték különböző francia sajtóorgánumok. Ő volt Macron egyik legközelebbi szövetségese. A francia elnöknek lassan nem marad csapata, noha – informálisan – már javában tart az európai parlamenti választási kampány.

A 46 éves Fort – aki maga is megerősítette lemondását a France Info hírrádiónak – hivatalosan személyes okokból hagyja el az elnöki hivatalt.

A sajtókommentárok azonban felhívják a figyelmet arra, hogyaz államfő népszerűsége decemberben eddigi mélypontjára süllyedt,egyebek között a megélhetési feltételek javításáért lázongó sárgamellényesek tüntetéssorozata miatt.

A gyakorlatban valójában arról van szó, hogyEmmanuel Macron kommunikációja csődöt mondott.

Emmanuel MacronFORRÁS: MTI/AFP

Sylvain Fort Macron egyik közeli segítőjének számított már a tavalyelőtti elnökválasztási kampányban is.

Tavaly ősszel vette át az igazgatói tisztséget, miutánaz addigi szóvivő, Bruno Roger-Petit távozni kényszerült posztjáról az agresszív, marokkói migráns hátterű Alexandre Benalla, Macron volt biztonsági főnökének botránnyá szélesedett ügye miatt.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Benalla egy májusi diákmegmozduláson védtelen tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban.

A szóvivői poszt az akkor bejelentett átalakításokkal meg is szűnt.

A kommunikációs szakember a hónap végén hagyja el hivatalát.

Ez óriási veszteséget jelent Macronnak, mivel Sylvain Fort nemcsak az elnök kommunikációs szolgálatának vezetője volt, hanem közeli bizalmasa is, aki Macron beszédeit írta.Utolsó munkája az lesz, hogy Macron nevében minden franciának levelet fog küldeni még a távozása előtt.

A bevándorláspárti államfőnek lassan nem marad csapata, noha – informálisan – már javában tart az európai parlamenti választási kampány.

Ezt most Sylvain Fort nélkül kell végigvinnie.

Ráadásul nemrég lemondott Gérard Collomb belügyminiszter is.

A szocialista politikus elég sokáig kitartott Macron mellett, de a Benalla-ügy és a sárgamellényes tüntetések keltette botránysorozat már neki is sok volt.

Forrás: origo.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.