A római parlament felsőháza megszavazta Matteo Salvini, a Liga elnöke mentelmi jogának megvonását az Open Arms civil hajó ügyében csütörtökön délután. A volt belügyminiszter nem bánta meg a migránsokat szállító hajók megállítását, és bármikor újra így döntene.

A szenátus szabad utat adott a palermói bíróságnak, hogy lefolytathassa a volt belügyminiszter elleni vizsgálatot. A felsőház mentelmi bizottsága május 26-án elvetette a palermói bíróság kérését, a végső szót azonban a szenátorok mondták ki.

Matteo Renzi, az Élő Olaszország elnöke a parlamenti vita során úgy nyilatkozott, Salvini nem az ország érdekeit figyelembe véve tagadta meg belügyminiszterként az Open Arms kikötésének engedélyezését. Ilyen lépéshez – szerinte – erre vonatkozó jogalkotásra lett volna szükség.

A csütörtöki szavazáson Salvininek 160 szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy ne vonják meg mentelmi jogát. Végül 141-en szavaztak mellette és 149-en ellene – Renziék tizennyolc szavazata döntő volt.

Az Élő Itália döntése azért is számított nagy érdeklődésre, mert a többi pártról előre lehetett tudni, hogyan szavaznak. Salvini számíthatott a jobbközép frakciók, a Liga, az Olasz Testvérek (FdI) és a Forza Italia (FI) támogatására, valamint arra is, hogy a kormányzó baloldali Demokrata Párt (PD), az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Szabadok és Egyenlők (LEU) ellene szavaznak.

Az Open Arms tavaly augusztusban kilenc napon keresztül, 164 migránssal a fedélzetén várakozott kikötési engedélyre. Salvini ellen emiatt hivatalával való visszaélés és személyi szabadság korlátozásának vádjával indíthat kivizsgálást a palermói bíróság.

Salvini mentelmi jogáról korábban két alkalommal történt szavazás a szenátusban, hasonló ügyek miatt. A Diciotti hajó ügyében megtarthatta, azonban a Gregoretti civil hajó esetében megvonták a Liga szenátorának mentelmi jogát, így emiatt is indul ellene vizsgálat.

„Újra megtenném, és meg is fogom tenni” – reagált a Liga vezetője a szenátus döntésére, hozzátéve: büszke arra, hogy megvédte Olaszországot. Kiemelte: emelt fővel és tiszta lelkiismerettel halad előre, és nem fogják elhallgattatni.

(Magyar Hírlap)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.