Nagyon sok a félreértés és a tévhit a szorongással kapcsolatban. Nézzük mi is ez valójában!

“Egy gondolat bánt engemet…

…ágyban, párnák közt halni meg!” Ha ezt a Petőfi versrészletet nézzük, akkor arra gondolhatunk, hogy bizony, a nagy költőnk is szorongással küzdött. Míg azonban ő attól szenvedett, hogy nem lesz képes tettekkel kimutatni a haza iránti elkötelezettségét, addig a jelenkor embereit ennél sokszor sokkal kevésbé magasztos gondolatok nyomasztják.

Bár ők ezeket, a számukra olykor elviselhetetlen képzeteket teljesen valóságosnak élik meg, és konkrétan szenvednek tőlük, a helyzet az, hogy a legtöbb esetben ezeknek a gondolatoknak csak kevés közük van a realitáshoz, sőt számos alkalommal teljesen irracionálisak.

ReklámTas J Nadas, Esq

Mi a szorongás? Az önanalizálás módja

Sokan azt gondolják, hogy szorongást csak beteg emberek érezhetnek, ez azonban koránt sincs így. Teljesen természetes, hogy bizonyos helyzetekben félelmet tapasztalunk, például, ha a kisgyermekünk hirtelen egy forgalmas út felé kezd el futni, vagy ha az orvosi rendelő előtt ülve várjuk, hogy hamarosan pontos diagnózist kapjunk az állapotunkról, ezek azonban egyáltalán nem tekinthetőek kórosnak.

A szorongás csak akkor válik igazán problémává, ha túlzott méreteket ölt. Na, de hogyan lehet azt pontosan meghatározni, honnan tudhatja valaki, hogy olyannyira túlzásba vitte-e az aggodalmaskodást, hogy az tartós szorongássá alakult? Első lépésként figyeljük meg magunkat.

Az önanalizálás során mindenképp tegyünk fel magunknak olyan kérdéseket, hogy “konkrét dolog miatt aggódok-e?”, “folyamatos stresszt okoz-e aggódásom tárgya?”, “túlzásba viszem-e a nyugtalankodást?”, “képes vagyok-e kontrollálni a szorongást?”, vagy hogy “hosszú hónapok óta érzékelem-e a szorongást és a hétköznapok során is problémát jelent-e ez a számomra?”.

Amennyiben válaszaink alapján világosan látszik, hogy szorongásunk nem hétköznapi, valamint ezek mellett olyan tüneteket tapasztalunk, mint az izzadás, a szapora pulzus, az alvászavar, a remegés, a légszomj, a gyakori vizelési inger, a hasmenéssel járó emésztési problémák, esetleg alkalmankénti pánikrohamok, akkor több, mint valószínű, hogy szorongásunk kóros méreteket öltött.

A megoldás: a kognitív viselkedésterápia

Gyógyulás pedig csak akkor lehetséges, ha már önmagunk előtt is elismerjük, problémánk túlnőtt rajtunk, és így a megoldáshoz kevés lesz csupán nyugtató hatású gyógytea napi gyakorisággal történő iszogatása, bizony szakszerű segítségre lesz szükségünk.

A szorongás kezelésére számos módszer létezik, ugyanakkor jó néhány felmérés és kutatás bizonyítja, hogy a kognitív viselkedésterápia az, ami minden egyébnél hatásosabbnak bizonyul ennek az egészségügyi problémának a mihamarabbi gyógyításában.

A kognitív viselkedésterápia a viselkedésterápia, valamint a kognitív terápia ötvözete, mely rendkívül hatékonyan kezeli többek közt az olyan lelki eredetű problémákat, mint a depresszió, a személyiségzavarok, a kényszerbetegségek, az evészavarok és a szorongásos eredetű zavarok.

Amellett pedig, hogy a kognitív viselkedésterápia módszere összességében igen eredményes, attól sem kell tartanunk egy-egy kezelés alkalmával, hogy olyan családon belüli konfliktusokat kell esetleg felfednünk a terapeuta előtt, amelyek, bár érzeteink szerint kapcsolatban állnak a jelen problémánkkal, feltárásuk mégis újabb szorongást idézne elő bennünk. Ennek oka, hogy a kognitív viselkedésterápia nem a múltban gyökerező problémákat igyekszik feltárni, hanem a jelenre koncentrál.

A problémák megoldása tehát e szerint a módszer szerint nagyrészt nem a múltban keresendő, és így a kezelés során is a jelenben előforduló szorongásos zavarokat elemzi, vagyis feltárja a problémát kiváltó, a mindennapokban rendszeresen felbukkanó mintákat. A minták ismeretének birtokában aztán a terapeuta módszereket tanít a páciensnek, miként is ismerheti fel azokat a helyzeteket, amik a szorongást idézik elő, valamint hogy miként vonhatja kétségbe ezen gondolatok valóságalapját.

A kezelések során a szorongással küzdő személy ráadásul olyan gyakorlati tippeket is kap, melyeket otthonában, a mindennapok során is sikerrel alkalmazhat.

 

Forrás: egeszsegter.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.