Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti: 
Washington, 2019. január 5., szombat (MTI) – Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője  a jövő héten közel-keleti körútra indul – jelentette be pénteken a State Department (külügyminisztérium). John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott.

A kedden kezdődő, nyolcnapos körúton az amerikai külügyminiszter Jordániába, Egyiptomba, Bahreinbe, Abu Dzabiba, Katarba, Szaúd-Arábiába, Kuvaitba és Ománba látogat.

A Fehér Ház korábban jelezte, hogy Pompeo Irakba is elutazik, a külügyi közlemény azonban nem tett említést az iraki vizitről.

Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő újságíróknak elmondta: Pompeo Kairóban részletes beszédben vázolja majd fel a Trump-kormányzat közel-keleti politikáját. A beszéd egyik lényeges eleme az lesz, hogy “Washington nem vonul ki a Közel-Keletről”. Pompeo ezt az üzenetet viszi a többi közel-keleti országba is. A látogatás egyik célkitűzése a Dzsamál Hasogdzsi szaúd-arábiai újságíró meggyilkolásával kapcsolatos  amerikai álláspont és a szíriai kivonulás bejelentése miatt egyes országokkal esetleg megromlott kapcsolatok javítása, illetve ápolása.

John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken Izraelbe utazott, hogy megvitassa a várható szíriai csapatkivonást. Izraelből Bolton Törökországba repül, ahol szintén az amerikai katonák szíriai kivonásáról egyeztet majd.

MTI

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.