Molnár Zsolt főszerkesztő és Dorgay Zsófia újságíró a Cserkész Rádió/TV tízéves történetét vetette papírra a Mikrofonnal a cserkészek nyomában című könyvükben. A Bocskai Rádió műsorfolyamában havonta jelentkező egy órás adás bizonyságtétele annak, hogy az elsőre meredeknek tűnő ötletek is működhetnek, ha jó szándék által vannak vezérelve, és a projekt tagjai kemény munkával egészítik azt. Hasonló értékrenddel rendelkeznek a diaszpóra azon tehetséges és elhivatott tagjai, akiket Antal-Ferencz Ildikó szabadúszó újságíró, a rádió külsős munkatársa vonultat fel Magyarnak lenni Amerikában I. című interjúkötetében, amelyet különböző magyarországi lapokban és a Bocskai Rádión is megjelenő, másfél év alatt készített több, mint ötven írásából válogatott össze és alakított a kiadó segítségével egy igen színes és gazdag diaszpóra-arcképcsarnokká.

Molnár Zsolt és Dorgay Zsófia Mikrofonnal a cserkészek nyomában című könyvükben felvonultatják a Cserkész Rádió/TV első évtizedének legnagyobb (szubjektív) mérföldköveit. Volt, ahol a csapat épülésének folyamatát, a stáb tagjainak cserélődését, máshol a technikai kapacitás fejlődését emelték ki. A könyv „hangja”, Molnár Zsolt, aki narrátorként fogja az olvasó kezét, és meséli el olyan élethűen a történetet, hogy aki kezében tartja a könyvet, úgy érezheti, maga is ott volt az alakulásnál, az indulást tarkító akadályoknál. Dorgay Zsófia ezek közé a történetek közé ékelte munkáit: legyenek azok nagy cserkész eseményekről szóló beszámolók, (Jubitábor, Regös Nagyszereplés) vagy terjedelmes életút-interjúk szépkorú clevelandi cserkészekkel. A Cserkész Rádió/TV jóval több, mint projekt. Szívügy. A Bocskai Rádió és a cserkészek közös szívügye. A fejezeteket időnként fekete-fehér, kiemelt oldalakon pedig színes képek gazdagítják, a könyv végére névmutatót készítettünk, illetve egy olyan különleges – QR-kódokkal ellátott – katalógust, melynek eléréséhez csupán egy okostelefon és egy kattintás szükséges. A kódok az elmúlt tíz év egy-egy adására mutatnak rá, ezzel hívnak egy kis nosztalgikus rádióhallgatásra. 

Antal-Ferencz Ildikó Magyarnak lenni Amerikában I. című interjúkötete szintén a Bocskai Rádió gondozásában jelent meg nemrég. A szerző szabadúszó újságíró, aki családjával együtt másfél éve költözött az Egyesült Államokba. Három gyermekükkel azonnal bekapcsolódtak a pezsgő amerikai magyar életbe. Ildikó interjúkat készített a személyesen megismert amerikai magyarokról, múltjukról és jelenükről, mindennapi életük örömeiről és nehézségeiről, szellemi örökségük őrzéséről és továbbadásáról, bemutatva az észak-amerikai (egyelőre elsősorban keleti parti) magyar diaszpóra sorsának jelenlegi alakulását és várható jövőjét. Így született meg egy év alatt közel ötven (azóta már jóval több) írás, amelyből az interjúkötet számára kiválasztott harminchét beszélgetést. Ezek alanyai közé tartoznak a különböző magyar (katolikus és református) egyházak és civil szervezetek (külföldi magyar cserkészcsapatok, hétvégi iskolák és iskolatáborok, klubok, hagyományőrző- és néptánccsoportok) korábbi vagy jelenlegi vezetői és képviselői. A bemutatott személyek kitartása és példaértékű közösségi szerepvállalása – mellyel az amerikai magyarság fennmaradásának zálogai – többszörös példakép, ihlet és megerősítés lehet mindannyiunk számára. Élettörténetük ráadásul nemcsak önmagában érdekes és értékes, hanem hiteles amerikai magyar korrajz is az emigráció különböző hullámairól. Egyben bizonyíték arra, hogy a magyarság túlélésének egyetlen biztosítéka a magyar nyelv, kultúra és hagyományok családi és közösségi szintű őrzése és ápolása, illetve a szervezetek közötti szoros együttműködés. 

A nagyközönség előtt 2023. december 9-én debütált könyvek már csak limitált számban kaphatóak. A következő címeken van lehetőség megrendelni őket: studio@bocskairadio.org vagy ildikoantalferencz@gmail.com.

ReklámTas J Nadas, Esq

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.