Az egészség fogalmát meghatározni nem egyszerű feladat, mert sokan még ma is úgy gondolnak rá, mint a betegség ellentétére. Tehát, akkor vagyok egészséges, ha nem vagyok beteg – de ez ilyen formában, távol áll a valóságtól.

Az Egészségügyi Világszervezet – World Health Organization, WHO, már 1948-ban így definiálta: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”.

A modern orvostudomány pszichoszomatikus egységként szemléli az embert. Fontosnak tartja a testi/szomatikus épséget – a szervek épségét, jó működését, és a lelki/pszichés állapotot is – mivel a stressz, az állandó feszültség idővel szervi elváltozásokat is okozhatnak. Az egészség szempontjából lényegesek a szociális körülmények is, pl. a lakás, a környezet minősége, de fontosak a társas kapcsolatok is a családban, a munkahelyen.

A fenti meghatározás alapján az egészség az az állapot, amikor a folyamatosan egymásra ható testi, lelki és szociális tényezők egyensúlyban vannak. Ha valamelyik sérül, az a másik kettőre is hatást gyakorol. Egy példa erre: ha valaki munkanélkülivé válik, anyagi problémái lesznek, könnyen válhat alultáplálttá, ami a testet fogékonyabbá teszi különböző betegségekre. Lelki oldalról megjelenik a szorongás, depresszió alakulhat ki, szenvedélybetegségbe sodródhat, és az addig a társadalomban elfoglalt helyéről is lejjebb csúszik.

Ebből is látható, hogy az egészség nem egy stabil állapot, hanem egy dinamikusan változó folyamat, amelyben bekövetkezhet romlás, de javulás is, az egyén pedig folyamatosan alkalmazkodik a belső és a külső környezet változásaihoz, pozitív esetben azzal a céllal, hogy fenntartsa a jóllét állapotát.

Ezek alapján egészségünk megőrzése egész életünk folyamán egy egészségtudatos magatartást igényel, amelyhez az egészségfejlesztés ad információt, tudást, segítséget.  A sikeres élet egyik alapköve, hogy értékrendünkben az egészség mint a legfontosabb érték szerepeljen!

Amit még ehhez fontos tudni:

Egészségünk kb. 10 százalékban függ az egészségügyi ellátás színvonalától, 19 százalékban a környezettől, 18 százalékban határozza meg genetikai örökségünk, életmódunk viszont mintegy 53 százalékban befolyásolja!

Forrás: egeszsegesbacskiskunert.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.