Azt már megszokhattuk, hogy a román versenypárttá „szelídült” egykori magyar érdekképviselet egyes tagjai minden indok nélkül szégyent hoznak a rájuk (még) szavazó magyarokra azzal, hogy december elsején a románokkal együtt koszorúznak, és „megünneplik” Erdély elrablását a rablók leszármazottaival. Sajnálatos tény, hogy ebben az RMDSZ  egyes partiumi megyei elnökei, polgármesterei, önkormányzati képviselői mutatnak rossz példát. Odáig viszont még nem süllyedtek, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékhelyein román nemzet színekkel koszorúztak volna. Egészen eddig.

Kirei Melinda román nemzeti színekkel koszorúz március 15-én Nagyváradon

Idén a szilágysági Krasznán és Nagyváradon is megesett az a szégyen, hogy magyar ember román nemzeti színű szalaggal díszített koszorúval rótta le tiszteletét 1848-as forradalmunk hősei előtt. Krasznán a település volt polgármestere, Pop Imre találta jó ötletnek, hogy egy méretes román szalaggal ellátott koszorút helyezzen el az 1848-49-es szabadságharcban, illetve a világháborúkban elesett krasznaiak tiszteletére emelt emlékműnél. A nevét sokszor Emericnek író volt elöljáró tettét talán csak nyilvánvaló identitászavara mentheti.

Nagyváradon sajnos komoly „hagyományai” vannak annak, hogy a helyi RMDSZ nyilvánvaló megfelelési kényszerből ha kell, ha nem koszorúz december elsején. Kiss Sándor, Szabó Ödön és Bíró Rozália „legszebb hagyományait” tavaly Kirei Melinda önkormányzati képviselő vitte tovább, egyedüli magyarként koszorúzva december elsején. Idén március idusán az a nemes feladat hárult rá, hogy a Rhédey parkban Nicolae Bălcescu szobránál koszorúzzon a „magyar érdekképviselet” nevében, valamilyen rejtélyes oknál fogva román nemzeti szalagos koszorúval.


„Nagy elődök” nyomdokain: Kiss Sándor, Szabó Ödön és Bíró Rozália koszorúz december elsején

Nem kívánjuk elemezni, hogy az ő identitászavara éppen milyen szinten áll, csak annyit jegyeznénk meg, hogy Kirei Melinda annak a Lakatos Péternek a lánya, aki 1989 december 22 előtt következetesen Lăcătus Petru néven mutatkozott be és írt alá. Nevezett politikus korábban több funkciót is betöltött, volt a Securitate besúgója, tűzoltó, majd parlamenti képviselő az RMDSZ színeiben, jelenleg pedig az Állami Számvevőszék egyik bársonyszékében morzsolgatja a második vonalba szorult politikusok keserű kenyerét, az RMDSZ által delegált tanácsosi minőségében.

[itthon.ma]

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.