Hans-Peter Friedrich
Hans-Peter Friedrich

A diplomatáknak nem az a feladatuk, hogy az őket fogadó kormányt kritizálják – nyilatkozta lapunknak adott interjújában a német keresztény pártok, a CDU és a CSU parlamenti frakcióvezető-helyettese. A Budapestre látogató Hans-Peter Friedrich szerint Európa nem bánik tisztességesen Magyarországgal.

– Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államminiszter néhány nappal ezelőtt azt mondta, aggódik amiatt, hogy Magyarország nemzetközileg elszigetelődik. Osztja ezeket a nézeteit?
– Nem értek egyet vele. Látom, hogy egyes európai országokban, például Németországban nem túl pozitívak a baloldali újságírók által Magyarországról írt cikkek. Szerintem Magyarország gazdaságilag nagyon jól teljesít, erős és sikeres miniszterelnöke van. Orbán Viktort elsöprő többséggel, demokratikus úton választották meg. Nem tisztességes, ahogyan Magyarországgal bánik Európa.

– Miért éri ennyi bírálat Magyarországot?
– Azért, mert a szocialisták nem tudják felfogni és elfogadni, hogy egy konzervatív politikusnak ilyen elsöprő többsége lehet. Természetesen lehetnek vitára okot adó döntések a kormány részéről, vehetjük példaként az internetadó kérdését, ami, valljuk be, nem egy túlzottan jó ötlet. Európa más kormányai is előhozakodnak rossz ötletekkel, de sem Brüsszel, sem más külföldi ország nem avatkozhat bele egy szuverén állam belügyeibe.

– Tekinthetjük politikai nyomásgyakorlásként a beavatkozást, például azért, mert Európa más fővárosaihoz képest Budapest kevésbé kritikus Moszkvával?
– Nem hinném. Ha mégis így lenne, nem ez lenne a megfelelő út. Kelet-Európa egyébként különleges helyzetben van, hiszen erősen függ az orosz gázellátástól. Ezeknek az országoknak érdekükben áll jó gazdasági kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal. Ezt Nyugat-Európának is meg kell értenie. A szankciók ügyében ugyanakkor szükség van szolidaritásra az uniós tagállamok között.

– Kedden magyar újságírókkal beszélgetve ön azt mondta, hogy Magyarország szabadságszerető ország, amely mindig is elutasította a külföldi gyámkodást. Kire gondolt? Brüsszelre, Washingtonra, netán Moszkvára?
– Mindenkire, aki nem tiszteli egy ország szuverén és demokratikus döntéseit. Huszonnyolc szuverén tagállamból álló közösség vagyunk. Együtt akarjuk megvédeni a szabadságunkat és az értékeinket. Közös érdekeink vannak, közös kihívásokkal nézünk szembe. Ebben a közösségben minden államnak joga van a saját útján járni, a saját felelősségére, a saját történelmét, kultúráját és mentalitását tekintetbe véve. Ezt tiszteletben kell tartani.

– A Magyarország és az EU, illetve a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok megromlottak az utóbbi években. Hogyan látja a magyar–német kapcsolatok alakulását?
– A kapcsolatok minden szinten kiválók, és erre büszkék lehetünk.

– Kormányzati szinten sem lát problémákat?
– Nem. A berlini kormány nem csak a szociáldemokratákból áll. A koalíció tagja a CDU és a CSU is.

– Az amerikaiak nemrég a magyar kormányzathoz közel álló tisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból. Ez a politikai nyomásgyakorlás egyik eszköze lehet? Szokásosak az ilyen büntetőintézkedések szövetséges államok között?
– Egyértelműen nem szokás. Nem sokat tudok erről az ügyről. Azt sem tudom, hogy a budapesti amerikai ügyvivőnek (André Goodfriendnek – a szerk.) milyen felhatalmazása van a washingtoni kormánytól. Nagyon nem szokványos, hogy egy diplomata interjúkat ad és beleavatkozik egy külföldi ország belügyeibe. A diplomatáknak nem az a feladatuk, hogy az őket fogadó kormányt kritizálják. Ez a külügyminiszterek felelőssége.

Forrás: mno.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.