Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke átadta Orosz Ildikó elnöknek és Csernicskó István rektornak azt a dokumentumot, amely igazolja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola akkreditált felsőoktatási intézmény.

A kiadott dokumentum azt tanúsítja, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán folyó oktatási, kutatási és egyéb tevékenység megfelel az európai standardoknak, a főiskola belső minőségbiztosítási rendszere, ennek működése kompatibilis az európai felsőoktatási szereplőkkel szemben támasztott minőségi követelményekkel – mondta a főiskola honlapján megjelent interjúban az intézmény rektora. Csernicskó István úgy látja, hogy bizonyos szempontból

a minőség igazolása a megszerzett akkreditáció,

amely számukra azért is fontos, mert ezzel a külső minőség-ellenőrzési eljárással lemérhető, hol tartanak jelenleg.

Tas J Nadas, Esq

„Meggyőződésem, hogy önmagában az, hogy

a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola az egyetlen olyan felsőoktatási intézmény Ukrajnában, amely rendelkezik egy EU-s tagállam független szakmai testülete által kiadott akkreditációs tanúsítvánnyal,

jelzi ennek a minősítésnek a jelentőségét” – mutatott rá a főiskola vezetője. Kiderült szerinte, hogy az a munka, amit elvégeztek az alapítás óta eltelt bő negyed század alatt, megüti az európai mércét, és integráns részei az európai felsőoktatási térségnek.

Nehézséget jelent ugyanakkor, hogy az ukrán felsőoktatási törvény 251. cikke ismeri az intézményi akkreditáció fogalmát, ám a 25. cikk 8. bekezdése csak az egyes képzési programok esetében fogadja el a külföldi minőségbiztosítási tanúsítványokat, egész intézmények értékelésében egyelőre nem.

Tehát elismerik, ha egy-egy szakot, képzési programot akkreditálnak külföldi szakértők, ám a külföldi intézményi akkreditációt már nem

– jelezte Csernicskó István, aki szerint ez azzal magyarázható, hogy az ukrán állam nem szeretné elveszteni a kontrollt a felsőoktatás felett. Ha azonban Ukrajna valóban komolyan veszi az európai integrációt, nem fogja tudni kivonni magát az európai felsőoktatásban elfogadott minőségbiztosítási szempontok és eljárások alól – tette hozzá.

Mindezzel együtt a rektor úgy látja, hogy

a nemzetközi akkreditáció egyértelműen megerősíti a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola szakmai pozícióit. Ukrajnában alig van olyan egyetem vagy főiskola, amely legalább ukrajnai intézményakkreditációval rendelkezne.

A minőséget ugyanakkor rendszeresen igazolni kell, sokat kell tenni a fenntartásáért és a további fejlődésért – mondta az interjúban Csernicskó István.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora (képernyőkép)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.