Jó ma itt magyarnak, református kereszténynek lenni, testvérek között lenni, büszke vagyok rá, hogy magyar vagyok, református vagyok, és hogy ennyien együtt lehetünk – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon. A köztársasági elnök hozzátette: ezzel is azt üzenjük, hogy mi itt leszünk ezer év múlva is, testvérek között, magyarul szólítva meg egymást.

A magyar református egység napja alkalmából tíz templomot áldottak meg pénteken különböző dél-erdélyi településen, amivel kapcsolatban Novák Katalin államfő kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek.

Mi amikor templomokat építünk és újítunk szerte a Kárpát-medencében, azért tesszük, mert ezzel kezdődik a közösségeink megerősítése

– hangsúlyozta a köztársasági elnök az 1030-ban épített településen, amit akkor első szent királyunk felesége, Gizella birtokaként tartottak nyilván.

Közérdekű hirdetés

https://demokrata.hu/wp-content/uploads/2022/05/720w/novakDNOE20220520031.jpg
Novák Katalin köztársasági elnök (b) gyerekekkel beszélget a magyarlapádi felújított református templom felszentelése alkalmából tartott istentisztelet előtt 2022. május 20-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin a református egységet szimbolizáló, egy budapesti asztalos által készített Kálvin-keresztet adományozott a templomnak, arra kérve a megjelenteket, hogy érezzék át a nap felelősségét és töltsék meg élettel a templomot.

Mint mondta, nem azért újultak meg a templomok, hogy megcsodáljuk, hanem hogy élettel töltsük meg tereit.Novák Katalin pénteken Kolozsváron Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott, Nagyenyeden pedig Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével leleplezték a püspöki ház emléktábláját, majd megtekintette a Bethlen Gábor Kollégium épületét.

Borítókép: Novák Katalin a magyarlapádi református templomban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.