Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke a 10 napos amerikai útjának záró állomásának Clevelandet választotta, ahol a helyi Kossuth szobrot koszorúzta meg, később a Szent Imre katolikus templom mellett lévő Cserkészházat látogatta meg, ahol lehetősége volt a 14-es Görgey Arthúr fiú- és 34-es Zrínyi Ilona lány cserkészcsapatoknak találkozni köztársasági elnökkel. Záró programként Szent Imre templomban mutattak be neki Rábaközi táncot a Cserkész Regős csoport.

Novák Katalin szeptember 26-án érkezett meg Clevelandbe, majd a helyi magyar szervezetek vezetőivel egy zártkörű vacsorán vett részt. Az este folyamán minden fogást más asztalnál fogyasztott el, így minden résztvevőnek volt lehetősége hosszabban megbeszélni clevelandi magyarság helyzetét. 

Köszöntő beszédében kiemelte“Még többen ismerjék fel a szükségét annak hogy nem elég itt magyarként élni… hanem érdemes és fontos ápolni a magyar kultúrát a magyar hagyományokat” .

YouTube player

Másnap szeptember 27-én, a Case Western Reserve Egytem mellett lévő Kossuth szobrot látogatta meg délután háromkor. A rendezvényen tiszteletét tette Cleveland polgármestere Justin Bibb is. Programvezető Ft. Dr. Krasznai Csaba Magyarország tiszteletbeli főkonzulja volt.

ReklámTas J Nadas, Esq

A himnuszok éneklése után Justin M. Bibb mondott beszédet, amiben megköszönte a meghívást és a Nobel-díjas magyarokat méltatta. Beszédében kiemelte, hogy a jövőbeli együttműködésre is számít és visszavárja a köztársasági elnökasszonyt, amikor az idő kicsit melegebb lesz, utalva az aznapi esős és hideg időjárásra.

A polgármester felszólalása után a Cserkész Regős Csoport két tehetséges tagja egy legényes táncot mutattak be.

A köztársasági elnökasszony köszöntőjét Kossuth Lajos ohiói kongresszusa előtt mondott beszédéből vett híres idézettel kezdte.

“Mindent a népért és mindent a nép által. Semmit a népről a nép mellőzésével. Ez a demokrácia.” – utalva a magyarok törekvésére az igazi demokrácia elérésére, amely napjainkban is tart.

A felszólalások követően Novák Katalin két cserkész kiséretében koszorút helyezett el a Kossuth szobor lábánál. A koszorút a néhai Buckeye negyed utolsó, még mai is működő, magyar cég, az Orbán Flowers készítette.

YouTube player

Novák Katalin elnökasszony, délután ötkor érkezett meg a Szent Imre templom mellett lévő cserkészházba, ahol a kiscserkészek köszöntötték majd közösen énekelték el a cserkész indulót melyet közös ima követett. A közelben lévő teremben a kiscserkészek várták, akikkel szívószálból és méretre vágott papírból készítettek repülőt. Itt lehetőségük volt a fiataloknak beszélgetni és közelebbről megismerni Magyarország köztársasági elnökét. A repülőgép készítés végeztével a szomszédos szobában nagyobb cserkészek várták, akik egy praktikus “álló mentő csomót” tanítottak meg, majd egy kis versenyre is invitálták, amit örömmel elfogadott. 

A foglalkozás végén a fiú cserkészcsapat egy cserkészpróba könyvet, a lány cserkészcsapat a csapat számuk szerint egy 34-es számmal ellátott fülbevalót adtak emlékül ajándékba, amit fel is próbált és a nap hátralévő részén hordott. Az elnökasszony sem érkezett üres kézzel, meglepte a cserkészeket egy Szent István ezüstéremmel, amit Szentkirályi Pál, cserkésztiszt vett át. Az érme különlegessége, hogy a magyar államalapítás 1000. évfordulójára készítettek.

A cserkészházi programot követően átmentek a Szent Imre templomba, ami teljesen megtelt az elnök asszony érkezésére. Köszöntőt Dr. Szentkirályi Endre az Egyesült Magyar Egyletek elnöke mondott, aki az összetartozás fontosságáról beszél. 

A köszöntő után a Cserkész Regös Csoport rábaközi táncot mutatott be a vendégeknek, amit vastaps zárt.

Novák Katalin beszédében újra hangsúlyozta, hogy mennyire fontos megőrizni magyar identitásunkat távol Magyarországtól is. Továbbá kiemelte hogy:

“Bátran mondjanak igent a fiatalok a gyermekvállalásra…nekünk minden magyar gyermek, minden magyar élet érték… szülessen bárhol egy magyar gyermek azt támogatásra érdemes.”

A családközpontúságot és a gyermekvállalást népszerűsítette majd később feltette a kérdést: “Kinek őrizzük a világot, ha nem a gyermekeinknek?”

A hallgatóságtól pedig azt kérte, hogy az Orosz-Ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került Kárpátaljai magyarokat támogassuk lehetőségeink szerint.

Zárásként lelkesítette a hallgatókat: “Tegyenek meg mindent hogy a közösségek ismét megerősödessenek.”- utalva a pandémia negatív hatásaira, ami szétzilálta a közösségeket úgy a diaszpórában, mint Magyarországon is.

A beszéd után sietnie kellett vissza Budapestre, de több résztvevőnek volt lehetősége személyesen váltani pár szót az elnökasszonnyal, többen képet készítettek vele és ajándékokkal látták el. Végén mindenki összeállt egy közös képre. 

YouTube player

Novák Katalin mindenki számára pozitív csalódás volt és többen elmondták, hogy egy ilyen közvetlen és kedves embernek kell lennie Magyarország köztársasági elnökének.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.