Elsősorban a Donald Trumpot támogatásáról biztosító és a demokrata pártra jellemző morális imperializmust elutasító sorait idézi a nyugati média Orbán Viktor lapunkban megjelent esszéjéből, amelyről számos ismert külföldi sajtóorgánum beszámolt. Több nyugati újság is azt sugallta, hogy a miniszterelnök tart a következő választástól.

A nyugati média azt emelte ki, hogy a magyar kormányfő Donald Trump újraválasztását támogatja

A nyugati sajtó számos orgánuma beszámolt a miniszterelnöknek a Magyar Nemzetben megjelent hétfői esszéjéről. Az angol The Times arról ír, hogy az Orbán Viktor és az Európai Unió migrációpárti, liberális erői között az illiberális demokrácia kiépítéséért folyó harcban a magyar kormány kulcsfontosságú szövetségesnek tekinti Donald Trumpot, és ezért az ő újraválasztását támogatja. A cikkben jellemzően harcias hangvételűnek titulálják a miniszterelnök lapunkban megjelent írását, és kifejtik, – az általuk populistának nevezett – Orbán Viktor attól tart: Joe Biden demokrata párti jelölt megválasztása esetén a liberális irányba forduló Egyesült Államok az unió mögé állna vele szemben. Arról is beszámolt az angol lap, hogy Orbán Viktor Soros György érdekeinek képviseletével vádolta az EU-t, és döntő ütközetként írt a 2022-es magyarországi választásokról.

A vállaltan jobboldali Breitbart.com is kiemelte: Orbán Viktor szurkol a jelenlegi amerikai elnök újabb győzelméért. Az amerikai portál Donald Trumpnak a Függetlenség Napján elhangzott beszédéhez hasonlította a magyar kormányfő írását, kiemelve, hogy Orbán Viktor világszerte felszólította a konzervatívokat, utasítsák el a liberális világképet. Az amerikai portálon megjelent cikk szerint a miniszterelnök írásának lényeges mondanivalója, hogy a liberális gondolkodás a konzervatív értékek legnagyobb ellensége. A Breitbart felületén egy másik cikk is megjelent a témában, amelynek szerzője Thomas D. Williams arról ír, hogy Orbán Viktor szerint az európai intézményrendszer nem az európai emberek, hanem a milliárdos bomlasztó, Soros György érdekeit tartja szem előtt „A Soros György-féle korlátlan anyagi és humán erőforrásokkal rendelkező network céljai világosak. A migráció felgyorsításával kevert etnikumú, nyílt társadalmakat létrehozni, a nemzeti döntéshozatalt lebontani és azt a globális elit kezébe adni” – idézte Orbán Viktor lapunkban megjelent esszéjét a cikk.

Fotó: Facebook

A Reuters is azt emelte ki, hogy a „nacionalista” Orbán Viktor Donald Trumpot támogatja a novemberi elnökválasztáson. A hírügynökség cikke szerint komoly kihívást jelenthet a másfél év múlva esedékes parlamenti választás Orbán Viktor számára, ezért írta esszéjében a kormányfő, hogy a globális liberális elit a nemzetközi média, a brüsszeli bürokraták és a civilnek álcázott NGO-szervezetek támogatásával döntő ütközetre készül 2022-ben.

A Handelsblatt.com beszámolt Orbán Viktor Magyar Nemzetben megjelent írásáról, kiemelve, hogy abban a miniszterelnök Donald Trump újraválasztása mellett foglalt állást és elhatárolódott az Európai Unió politikai irányelveitől. A német lap arról ír: Orbán Viktor azért támogatja a republikánusokat, mert szerinte a demokraták morális imperializmust folytatnak.

A német Die Welt szerzője arról írt Orbán Viktornak a Magyar Nemzetben megjelent esszéje kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök szerint a konzervativizmus és a liberalizmus, valamint a liberális és az illiberális demokrácia összeegyeztethetetlenek egymással. A német lap kiemeli, hogy Orbán Viktor arról írt, a konzervatív-kereszténydemokrata tábor elutasítja a migráció jelentette bizonytalan kimenetelű társadalmi és emberkísérletet, mert szerinte nehéz nem észrevenni a lassú, de biztos, sőt egyre gyorsuló népességcserét.

A Die Presse is elsősorban azzal foglalkozik, hogy Orbán Viktor Donald Trump újraválasztásáért szorít. A miniszterelnök írásából kiemelték, hogy a magyar kormányfő szerint a liberális elit megpróbálja elpusztítani az európai keresztény konzervatívokat.

A Francia Le Figaro is beszámolt arról, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította Donald Trumpot. A cikkben a miniszterelnök lapunkban megjelent esszéjét idézik, miszerint: „Szurkolunk Donald Trump győzelméért is, mert jól ismerjük az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját. Ha kényszerítve is, de megkóstoltuk. Nem ízlett, nem kérünk repetát.”

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.