November végén megkezdődhet a Covid-19 elleni tömeges védőoltás beadása Oroszországban – jelentette be Vaszilij Ignatyjev, az Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója kedden. A vakcina tesztelése jelenleg negyvenezer önkéntesen folyik Moszkvában, ezzel párhuzamosan oltják a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat.

Ignatyjev egy moszkvai innovációs fórumon kijelentette, folyik a munka, a Szputnyik vakcina tömegtermelése öt helyszínen zajlik jelentős mennyiségben, és a tömeges vakcináció november végétől, december elejétől kezdhető meg. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester hétfőn azt írta honlapján, hogy a lakosság tömeges védőoltása december-januárra várható.

A Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V emberi adenovírus alapú vektorvakcina tesztelése jelenleg negyvenezer önkéntesen folyik Moszkvában. Ezzel párhuzamosan oltják a veszélyeztetett csoportokat, köztük az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat. A novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona peptidvakcinát október 14-én jegyezték be, és ugyancsak negyvenezer embert vontak be a kipróbálásába Oroszország több régiójában, köztük százötven, hatvanöt évnél idősebb önkéntest. A Csumakov Intézet által kifejlesztett teljessejt-vakcinának klinikai tesztelése hétfőn kezdődött meg háromszáz önkéntesen Kirov megyében. Bejegyzése a várakozások szerint még idén megtörténhet.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.