A csaknem fél évszázados múltra visszatekintő békéscsabai Országos Szólótáncfesztivál 26. alkalommal került megrendezésre. Az anyaországi néptáncos mozgalom egyik legelismertebb megmérettetésén olyan elhivatott táncosok mutatkoztak be, akiknek a néptánc a lételemük, családi örökségük és nemzeti kincsük. De miért különösen érdekes ez az esemény a Bocskai Rádió és a diaszpóra számára? Azért, mert az idei megmérettetés győztesei között egy clevelandi illetőségű fiatal is szerepelt. Pigniczky Keve néptáncos sikerének szenteljük az alábbi sorokat.

YouTube player

A clevelandben felnőtt huszonéves fiatalember személyisége, identitása a cserkész foglalkozások és regös táncos alkalmak közepette formálódott. A kettőből is az utóbbi volt az igazán kedves programja. Édesanyja, Pigniczky Eszti gazdag viselettára és népművészeti tudása erős példa volt Keve számára. Olyannyira szívéhez nőtt és természetessé vált számára a néptánc, hogy a pittsburghi egyetemen is megtalálta a lehetőséget a gyakorlásra. Az intézmény különleges – kelet-európai táncok bemutatására szakosodott – táncegyüttesével tovább bővítette ismereteit az orosz, ukrán, szerb, horvát motívumok irányába. Gyakran turnéztak, ami még rutinosabb fellépővé tette a fiút. A diplomaosztót követően Kevének Budapest lett a választott otthona, ahol először az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyütteshez szegődőtt. Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili mentorálása alatt kezdte továbbfejleszteni magát. 

Mivel a Pigniczky család régóta jó kapcsolatot ápolt a nógrádi palócokkal, ezért a családi és baráti szálak párhuzamosan Salgótarjánba vitték Kevét táncolni. A híres Nógrád Táncegyüttesben is az az érzés erősödött benne, hogy a tánc a jókedvről szól. A salgótarjáni csoport szakmai vezetője, Szabó János sokat járt korábban a clevelandi regösökhöz oktatni. Kevét az ő személye is erősen inspirálta. Már rég érett a gondolat, hogy minél magasabb szinten űzze a néptáncot. A befektetett időnek és energiának a gyümölcse nemrég kézzel fogható elismeréssé változott egy békéscsabai fesztiválon.

YouTube player

Az Országos Szólótáncfesztivál célja 1974 óta nem változott: fórumot teremteni a legkiválóbb előadóknak arra, hogy bizonyságot tegyenek a néptáncban való jártasságukról, tehetségükről, magas színvonalú előadásmódjukról. A látszat azonban csal: a néptánc cseppet sem öncélú, pusztán önkifejezésre való művészi tevékenység. Közösségépítő jellege generációk sora óta bizonyított: az a lenyűgöző, különös légkör, ami körbelengi a táncházakat, egyedülálló. A közösség egységében való létezés örömén túl a hagyományt is észrevétlenül átörökíti az, aki néptáncol.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az április 6-8. között megrendezett magas színvonalú táncversenyen 59 versenyző mérte össze tudását. A fesztiválon megjelent táncos mezőny egy komoly előzsűrizés alapján állt össze. A szervezők által kiírt kötelező tánc mellett egy szabadon választott koreográfiát is színpadra vittek a férfi szóló és páros kategóriában induló versenyzők. A kötelező táncok listáján az idei évben a következő tájegységek szerepeltek: gyimesi féloláhos és verbunk, alsóberecki verbunk és fergeteges csapástánc, nyárádmagyarósi sűrítős és szöktetős, vitnyédi lassú és friss csárdás.

Képek: Majnik Zsolt #majnikfoto

A szakmai zsűri különböző szempontok alapján értékelte a látottakat. A szemlén fellépő profi néptáncosok között az előadóművészeti teljesítmény alapján igyekezett különbséget tenni és igazságos döntést hozni az értékelő bizottság. A zsűri tagjai Németh Ildikó, Appelshoffer János, Deffend Irén, Fundák Kristóf és Szűcs Gábor voltak. A hölgyek között az Aranygyöngyös táncos cím volt a legnagyobb elismerés, míg a férfiaknál az Aranysarkantyús táncos. Első alkalommal érdemelte ki az Aranysarkantyús táncos címet közösségünk tagja: Pigniczky Keve. Táncpartnerével, a vajdasági származású Sóti Zsuzsannával közösen lépett színpadra. Mindketten az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes tagjai. Egyéni felkészülésüket nagyban segítették eredeti források, például az adott tájegységről fellelhető archív felvételek. Választott produkciójuk a szászcsávási magyarok tánca volt. 

Fontos kiemelni, hogy az észak-amerikai magyarok közül Keve az első, aki aki megnyerte az Aranysarkantyús táncos címet. A Bocskai Rádió szerkesztősége és a közösség nevében szívből gratulálunk! 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.