San Franciscó magyar fesztiválra készül

A múlt vasárnapi adásunkban alkalmunk nyílt az idén, 2017. május 13-án  sorra kerülő san fransiscói Hungarian Heritage fesztivál kapcsán, Gilbert Szilviával, a Magyar Örökség Alapítvány elnökével beszélgetnünk, aki ennek az évről évre egyre nagyobb sikerű rendezvénysorozatnak a főszervezője.

A beszámoló alapján kiderült, hogy akinek lehetősége van San Franciscóban lenni ezen a májusi hétvégén, érdemes részt vennie ezen a változatos programokkal tarkított fesztiválon.

Gilbert Szilvia kérdésünkre választ adva elmondta, hogy az immáron 5. alkalommal megrendezendő fesztivál idei témája a magyar hagyományokon belül a lakodalom és az esküvő tematikáját dolgozza fel.

Az idei rendezvényre, vagy mondhatnánk a „lakodalomra” kb. 4000 részvevőt várnak a szervezők, amiből kb. 1500 magyar vendégre számítanak és kb. 200-250 önkéntes segítségével gondoskodnak a rendezvény zökkenőmentes lezajllásáról.

Az elnökasszony elmondta, hogy a Magyar Örökség Alapítványnak nem csak az a célja, hogy a magyarok közt megtartsák a magyar hagyományokat, hanem az amerikaiakkal és más nemzetiségűekkel meg is ismertessék a nemzeti örökségünket.

A fesztivál programjáról megtudhattuk, hogy helyet kap a magyar gasztronómiai felhozatal mellett a néptánc és a néphagyományok megismertetése, de a fesztivál ideje alatt egy állandó kiállítást is megnyitnak, amely a magyar történelmet hivatott ismertetni az érdeklődőkkel, illetve néhány hungarikumot vagy éppen találmányt, készítményt, amiről híresek a magyarok. Aki kedvet kapott a rendezvényre való ellátogatásra, az alábbi honlapon megtalálja a fesztivál teljes programleírását: www.hungarianheritagefestival.com.

A fesztiválról megosztott információk mellett Gilbert Szilvia ismertette a San Francisco és környékén élő magyarság jellemzőit is. Elmondása szerint kb. 1500-2000 magyar család él ezen a vidéken. Ugyanakkor a nagy álmát és nemes célját is ismertette az elnöksége alatt működő alapítványnak, hogy ezen sorra kerülő fesztivál és más kisebb rendezvények bevételéből nem titkolt szándékuk, hogy egy helyi magyar házat építsenek fel, mihelyt erre lehetőség adódik.

Aki bővebben szeretne utána olvasni a Magyar Örökség Alapítvány tevékenységeiről és esetleg más rendezvényre ellátogatna, az alábbi honlapon bővebb információt talál ezen san franciscói magyar szervezet honlapján: www.hungarianheritagefoundation.com

A fesztiválra a különböző diaszpórában lévő magyar szervezetek képviselői mellett Széles Tamás los angelesi magyar konzul is ellátogat, illetve Voisin Éva tiszteletbeli magyar konzul is megtiszteli jelenlétével a rendezvényt.

A Gilbert Szilviával készült teljes interjút az alábbi hivatkozásra kattintva hallgathatják meg:

Comments are closed.