Múlt héten, 2017. április 13-án, a Cleveland State Egyetemen (CSU) „A Magyar kultúra jelenléte és hatása az amerikai művészet színtéren” címmel tartott előadást Dr. Müller Péter, Fulbrightos Vendégtanár.

Az alkalmat Dr. Greg Sadlek a CSU Bölcsésztudomány karának dékánja nyitotta meg és mutatta be az előadót, Dr. Müller Pétert, aki a Pécsi Tudomány egyetemről érkezett és a clevelandi egyetemen magyar nyelvet tanít.

A dékán úr bevezetőjében arról is beszélt, hogy jó barátság is fűzi az előadóhoz, ugyanis mikor Magyarországon járt korábban, Müller professzor úr fogadta Pécsett és mutatta be neki a gyönyörű magyar várost és egyetemet. Bevezetőjében a hallgatóságot kérte a dékán úr, hogy mindenki szívügyének tartsa, a clevelandi egyetem magyar karának létét és működését, amit minél nagyobb körben ismertessünk, mert ez által maradhat fenn a magyartanítás Clevelandben.

Dr. Müller Péter olyan amerikai magyar művészekről, írókról azaz híres emberekről beszélt előadásában, akik nagy befolyással voltak az amerikai művészetre. Beszédében említette Breuer Marcel pécsi származású építészt, aki a Metropolitan Múzeum új kiállítóhelyének tervezője. Majd Moholy-Nagy László festőművész-fényképészről beszélt, akinek tavaly novemberben a Sotheby’s árverésén hat millió dollárért kelt el egy festménye. Beszélt Sebestyén Mártáról, népdalénekesről, aki a kilenc Oscar-díjas „Az angol beteg” című film főcímdalát énekeli. Külön kitért Márai Sándor íróra, aki nagyon sok remekművet írt amerikai emigrálása után is. Krasznahorkai László és Molnár Ferenc munkásságára is kitért melyek ugyancsak mély nyomot hagytak az amerikai művészet színterén. Az írók után a zeneszerzőkre tért át, mint Bartók Bélára és a kortárs Eötvös Péter zeneszerző-karmesterre, kinek Amerikában és világszerte vannak bemutatói. Előadása végén az amerikai filmiparra nagyhatást gyakorló magyar származású operatőröket, Zsigmond Vilmost és Kovács Lászlót mutatta be, akik 56 után emigráltak és váltak híressé Hollywoodban.

Az alkalom második felében a jelenlevőknek lehetőségük volt megnézni a Deák Kristóf rendezésében készült Mindenki (Sing) című rövidfilmet, amely az idén Oscar-díjat nyert ebben a kategóriában. A professzor a film után a nézők által felvetett kérdésekre válaszolt.

Az előadás után gurmé harapnivaló mellett kellemesen csevegthettek tovább a résztvevők egymásközt, vagy éppen a professzorral a bemutatott témákról.

 

Avatar
2012 nyarától technikai segítője a Bocskai Rádiónak, ahol 2013 márciusától adminisztratív és technikai vezetője is. Felállította és üzemelteti a Bocskai Rádió honlapját, ami jelenleg a leglátogatottabb a clevelandi magyar honlapok közül. A rádió hallgatóinak hetente internetes hírlevelet küld ki aktuális hírekkel és információkkal.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.