Mintegy száz cigányzenekar csaknem félezer muzsikusa 303 órán keresztül játszott közel 80 fővárosi vendéglátóhelyen – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-t kedden.

Az MTÜ hagyományteremtő szándékkal szervezte meg a rendezvényt, hogy felhívja a figyelmet a magyar éttermi és kávéházi cigányzene kultúrájára és turisztikai jelentőségére.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adataiból kiderül, hogy a cigánymuzsika a vendégélményt és a vendégforgalmat is emelte: több tízezer vendég látogatott a programhoz csatlakozó vendéglátóhelyekre, amelyek átlagos forgalma 10 százalékos növekedést mutatott a megelőző hétvégéhez képest.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az emléknapon összesen 40 fővárosi étterem és 16 bisztró kínált a fogások mellé cigányzenét. Emellett a 4-6 fős zenekarok muzsikáltak még 17 kávéházban és cukrászdában, valamint 5 bárban. A nóták mellett felcsendültek komolyzenei átiratok, opera- és operettrészletek, filmzenék és klasszikus slágerek. Összesen 101 cigányzenekar 474 zenésze játszott ezen a napon a fővárosban.

A június 15-i esemény a Magyarország kormánya által meghirdetett Muzsikáló Magyarország 2024 program nyitórendezvénye is volt egyben. A program több mint egymilliárd forint keretösszeg felhasználásával több mint 700 cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását támogatja négy hónapon keresztül.

A Muzsikáló Magyarország egyik kiemelt célja, hogy hozzájáruljon a hagyományos éttermi, kávéházi cigányzenei kultúra megőrzéséhez és népszerűsítéséhez, ezzel is szélesítve a hazai vendéglátóhelyek szolgáltatási palettáját, erősítve versenypiaci pozíciójukat – áll a közleményben.

(Kultúra / MTI)

Borítókép: Ifjabb Berki László játszik a 100 Tagú Cigányzenekar 35 éves jubileumi koncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2022. július 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán. Fotó:

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.