Izrael az Iszlám Dzsihád újabb vezetőjét végezte ki légicsapással, s ismét rakétaeső zúdult Izraelre a Gázai övezetből péntek este – jelentette a helyi média pénteken. Péntek délután Ijád al-Hasszanit, az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista terrorszervezet hadműveleti parancsnokát, kedd hajnal óta a szervezet hatodik vezetőjét ölte meg Gáza város egyik lakására lecsapva az izraeli légierő.

Az izraeli hadereg szóvivői szerint az elmúlt napokban al-Hasszani vette át az alakulat észak-gázai vezetőjének, Kalil Batininak a feladatait is, miután vele kedd reggel célzott kivégzéssel számoltak le.

Ijád al-Hasszani részt vett az Iszlám Dzsihád Izrael elleni rakétatámadásainak összes döntésében – közölték. Az ellene végrehajtott légicsapásban két ember vesztette életét és öten megsebesültek.

Emellett légicsapást mértek a terrorcsoport két parancsnokságára is.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Gázai övezet környékén válaszul többször megszólaltak a szirénák, több hullámban indítottak ismét lövedékeket a szomszédos izraeli települések ellen. A Pajzs és nyíl hadművelet keddi kezdete óta 937 rakétát lőttek ki Izrael irányába Gázából, melyek közül 761 haladt át a határon, miután 181 még az övezet területén landolt. A légvédelmi rendszerek 296 lövedéket fogtak el, ez a lakott területek felé tartó  rakétáknál 91 százalékos hatékonyságot jelent. Több lövedék lakott településen landolt, egyikük egy halálos áldozatot és több ember sebesülését, valamint jelentős anyagi károkat okozott. Az izraeli hadsereg eközben 254 csapát mért az Iszlám Dzsihád katonai célpontjaira. A kormány jogrendszert átalakító tervei ellen tiltakozók lefújták a szombat estére tervezett tüntetéseket a biztonsági helyzet miatt. „Számunkra a demokráciát védők biztonsága a legfontosabb” – hangsúlyozták közleményükben.

(Magyar Nemzet / MTI)

Borítókép: Izraeli légicsapásban megsemmisült lakóház romjai a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Lahíjában 2023. május 12-én (Fotó: MTI/AP/Fatima Sbair)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.