A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz háborús helyzetben is támogatást nyújtson a kárpátaljai magyarságnak, ezért idén is meghirdetjük a kárpátaljai szociális programcsomagot – jelentette be a közösségi oldalán közzétett videójában Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár kiemelte: – 2023 a gondoskodó nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek a minden magyar közösségre kiterjedő gondoskodásnak, figyelemnek a középpontjában jelenleg Kárpátalja áll.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Fizetés-kiegészítések

Hozzátette: a kárpátaljai szociális programcsomagban idén is fizetés-kiegészítésben részesítik többek között a tanárokat, az orvosokat, a szociális és kulturális dolgozókat, a színészeket, emellett támogatják a gyermekétkeztetést. Potápi Árpád János hangsúlyozta:

A kárpátaljai magyar közösség a háborús viszonyok ellenére is a szülőföldjén szeretne maradni.

– Ezt bizonyítja, hogy a közösség minden oktatási intézményében zajlik a tanítás, az intézmények, civil szervezetek és egyházi gyülekezetek a nehéz körülmények között is, de működnek. A kárpátaljai szociális programcsomag közel egy évtizedes működése óta bebizonyosodott, hogy elengedhetetlen szerepet játszik a magyar értelmiség szülőföldön történő megtartásában. A háború kirobbanását követően ez a szerep még inkább felértékelődött.

Mekkora a pályázat keretösszege?

A kárpátaljai szociális programcsomag a nemzetpolitikai államtitkárság 2015 óra működő, évente meghirdetett programja. A programban évi egyszeri bérkiegészítésben részesülnek a Kárpátalján munkájukat magyar nyelven végző tanárok és oktatási-nevelési dolgozók, orvosok és egészségügyi dolgozók, újságírók, médiaszervezők, könyvtárosok, színészek, előadóművészek és az értelmiség számos más rétege, emellett a programban támogatják a kárpátaljai gyermekétkeztetést is. 2022-ben 13 260 pályázat nyert támogatást, amelyből több mint 8200 személy részesült egyszeri fizetés-kiegészítésben, 5058 pályázatból pedig a gyermekéteztetés támogatása valósult meg. A pályázat keretösszege az elmúlt évek során folyamatosan nőtt. Az idei keretösszeg 2,562 milliárd forint. Jelentkezni 2023. május 12-től lehet.

(Magyar Nemzet)

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Bethlen Gábor Alapkezelõ Zrt. épületében 2023. április 11-én. MTI/Soós Lajos

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.