Március 13-án Pánczél Károly, a Nemzeti összetartozás bizottság elnökének észak-amerikai látogatása tiszteletére a chicagói főkonzulátus Regionális Diaszpóra Értekezletet szervezett Clevelandben. Dr. Bencsik Zita főkonzullal az esemény kapcsán beszélgetett rádiónk KCSP-ösztöndíjasa, Miklós Melánia.

Főkonzul asszony azon a héten másodszor utazott Clevelandbe, mivel ő volt a március 10-én megtartott 1848/49-es emlékműsor díszvendége is. Ünnepi beszédét azzal kezdte – amit a Bocskai Rádió hallgatóinak is összefoglalt –, hogy a clevelandi magyaroktól tanulta meg, mit jelent nemcsak évente egyszer, hanem minden nap úgy élni az életünket, hogy a szívünk fölé helyezhessük a kokárdát, ahogyan azt eleink és a szabadságharc hősei gondolták. Amikor 2010-ben megkezdte konzuli misszióját Amerikában, az akkor induló honosítási kérelmek átvétele során tapasztalta meg, hogy a procedúra jóval többet jelent egy egyszerű közigazgatási eljárásnál. „Születéssel állampolgárságot szerezvén én ezt a kegyet úgy kaptam, mint a levesben az emberek a sót – fogalmazott. – De vannak olyan honfitársaink, akiknek évtizedekig őrizniük kellett a szívük fölött a relikviákat és dokumentumokat, hogy végre magyar állampolgárok lehessenek.”

A híres Balaton étterem előtt a tulajdonosok és a diplomaták (balról jobbra): dr. Sándor Tamás, Pánczél Károly, dr. Bencsik Zita és Pálmai Zsuzsanna (Fotó: Pánczél Károly hivatalos oldala)

Beszélgetésünk fő témája a közelgő európai parlamenti választások voltak, amelynek időpontja az észak-amerikai diaszpóra vonatkozásában 2019. május 25-dike, szombat. Dr. Bencsik Zita hangsúlyozta az esemény történelmi jelentőségét, hiszen először szavazhatnak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, nem az Európai Unió területén élő külföldi magyar állampolgárok is, köztük a diaszpóra közösségek, mégpedig levélszavazás útján. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb információ, hogy akik már korábban – pl. a 2018-as parlamenti választások kapcsán – regisztráltak a választási rendszerben és az adataikban nem történt változás, automatikusan részt vesznek a következő választáson. Azonban ha változtak az adatok, akkor a Nemzeti Választási Iroda online rendszerében (IDE KATTITVA) szükséges azokat módosítani, hiszen enélkül egy adminisztratív hiba folytán nem tudnak élni a választási jogunkkal.

Dr. Bencsik Zita főkonzul előadása a Regionális Diaszpóra Értekezleten, mellette Pánczél Károly elnök úr

Azok a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, az adott ország konzuli kerületében személyesen adhatják le szavazataikat. Ehhez azonban az kell, hogy a megadott határidőig, legkésőbb május 17-ig kérvényezzék átvételüket a külképviseleti névjegyzékbe. Aki tehát nincs online regisztrálva és jó lakcímre bejelentkezve, illetve nem kérte át magát a megfelelő külképviseletre, az nem tud szavazni.

Bencsik Zita kiemelte, hogy a közelgő EP-választásoknak számos olyan, a jövőre vonatkozó hatása van, amelyek a világnemzetté vált összmagyarság sorsát befolyásolhatják. Ezért is tartja fontosnak, hogy a diaszpóra magyarsága is éljen demokratikus jogával és részt vegyen a szavazáson. „Minden magyar felelős minden magyar állampolgárért, éppen a szívünk fölött hordott kokárda felelőssége okán” – hangsúlyozta. Ezért reméli, hogy az európai, köztük a magyar kisebbségeket érintő kérdések a diaszpórában élők szívét is megmozgatják.

Bővebb információ: www.valasztas.hu/ep2019

EU-n kívüli lakcímmel rendelkező állampolgárok regisztrációja – határidő: 2019. május 2.
Más EU-tagállam állampolgárainak névjegyzékbe vétele – határidő: 2019. május 10.
Külképviseleti névjegyzékbe vétel – határidő: 2019. május 17.

A borítóképen: dr. Bencsik Zita ünnepi beszédet tart az 1848/49-es clevelandi emlékműsoron, 2019. március 10-én, a Nyugat-oldali Magyar Református Templomban.

A szerző rádiónk Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa.

Avatar
A Bocskai Rádió Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa 2018/19-ben. Rádiós és újságírói tapasztalataival 9 hónapig segítette munkánkat. Színvonalas eseménybeszámolóival, interjúival, esszéivel gazdagította írott és rádiós anyagainkat. Részt vett a Cserkész Rádió és TV szerkesztésében, a Duna TV számára készített riportok készítésében, valamint Diaszpóra hírek és Clevelandi emlékek témában saját rovatokat indított. Ötletéből született meg az 56-os karácsonyi emlékek háromrészes filmes riport. Színházi és dramaturgi tapasztalataival hozzájárult a nemzeti ünnepek méltó clevelandi megünnepléséhez az október 23-i és március 15-i műsorok összeállításával. A Bocskai Filmklub első évadának szakmai szervezője volt.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.