Elindult első lőgyakorlatára a tatai dandárhoz érkezett nyolc darab Leopárd 2A4-es harckocsi. Az új tankoknak gumibetétes lánctalpaik vannak, így közlekedhetnek közúton is. Így a laktanyából a szomódi lőtérre az 1-es úti felüljárón keresztül, 2 részletben vonultak ki a nagymacskák – tájékoztat a kemma.hu.

Rendőri felvezetésével indult el az MH. 25 Klapka György Lövészdandár laktanyájából a szomódi lőtérre hétfő reggel 9 órakor a 4 darab Leopárd 2A4-es harckocsi és a Leopárd 1-es harckocsivontató. A harckocsik meglepő gyorsasággal és mozgékonysággal hajtottak fel egyesével a felüljáróra. A több mint 50 tonnás monstrumok az emelkedőre érve kicsit lassítottak és egymástól 50 méteres távolságra haladtak át a hídon, majd az egyes úton Komárom felé mintegy 500 méter után letértek a lőtérre vezető föld­útra.

Első gyakorlat Szomódon

A manőver idejére a rendőrök lezárták a félpályát, azonban nem kellett az autósoknak sokáig bosszankodniuk. Mivel a tankok több mint 60 kilométer/órás sebességre is képesek, alig pár perc múlva már újra zavartalanul haladhatott a forgalom. Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsi Zászlóalj parancsnoka elmondta a kemma.hu-nak, hogy a Leopárdok az első lőgyakorlatukra vonultak ki a lőtérre.

– A tatai dandárhoz érkezett nyolc Leopárd 2A4-es harckocsi a hétfői napon megkezdi az első lőgyakorlatát a szomódi lőtéren. Itt fogjuk majd befejezni a tatai kiképzőknek a felkészítését egyéni lőgyakorlatokkal, illetve magának a harckocsiknak a belövését, beszabályozását fogják majd a szakemberek elvégezni

– magyarázta az alezredes.

Elindultak a Leopardok
Fotó: Zantleitner Ingrid / KEMMA

Hozzátette:

jelenleg 16 altiszt és tiszt kiképzése folyik a tatai dandárnál. Közülük négyen a most zajló gyakorlat keretében fogják befejezni a vezetői kiképzésüket és tesznek vizsgát. Így két hét múlva már ők fogják a laktanyába visszavezetni a nagymacskákat.

A parancsnok azt is elárulta, hogy a Leopárdok érkezése sok fiatal fantáziáját megmozgatta, és a tavaly február óta megduplázódott a tankos alakulat létszáma.

– Nyilván van vonzereje az új harckocsik érkezésének, mindenki szeretné a nagyvasat vezetni. Erre pedig minden lehetőségük megvan, hiszen úgy tervezem, hogy decemberben már a legénység kiképzése is megkezdődhet.

A Leopárd 2A7-esek megérkezésével pedig egy igazi, 21. századi technikát lesz lehetőségük kezelni – mondta az alezredes, aki elárulta, hogy a 2023-ban érkező A7-esek kezelésének elsajátításához is külön kiképzésen kell majd részt venniük a 11. Harckocsi Zászlóalj katonáinak.

 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.