Tálas Tünde

Tálas Tünde két éve volt a magyarországi Kőrösi Csoma Sándor program clevelandi ösztöndíjasa. Hat hónapi tartózkodási ideje alatt a Bocskai Rádió lelkes önkéntes csapatának is termékeny tagja volt. Legnagyobb örömünkre egyik itteni elképzelése került megvalósításra Budapesten és kerül egyre nagyobb rivaldafénybe mondhatjuk világszerte.

A Forradalom Lánya című könyvet, amely Hargitai Péter Floridában élő, Magyarországról 1956-ban menekülő költő, író tollából származik, karácsonyi ajándékként kapta. Természetesen rögtön el is olvasta és elmondása szerint “Soha életembe a tanulmányaim alatt nem sikerült ennyire közel kerülnöm a ”pesti srácokhoz”. Ami nem sikerült a történelemkönyveknek, s történelemtanáraimnak, az sikerült Hargitai Péternek, s ezért nagyon hálás vagyok neki. Nem keresem a magyarázatot arra, hogy ez miért pont Amerikában, s Clevelandben történt meg velem, hiszen ésszerűbb lett volna ha korábban megélem ezt az élményt hazámban, de az ésszerűséget az élet gyakran felülírja. Köszönöm az írónak, hogy megkönnyeztetett, hogy átélhettem a Gepárd történetén keresztül a ”pesti srácok” küzdelmeit, s az akkori Magyarország küzdelmét az elnyomó hatalommal szemben. “

Ezek a gondolatok lettek tervei megvalósításának mozgatórugói. Ami akkor egy könyv volt, mára egy díjnyertes dokumentumfilmmé érett.

Erről beszélgettünk Tündével egy telefonos interjúban, ahol bővebben elmondhatta miként sikerült összehozni ebből az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharcot regény formájában bemutató könyvből egy dokumentumfilmet.

Ebben az interjúban arról is beszélt, hogy “a regény cselekménye animációban kel életre. Animációs jelenetek szövik át a filmet és életre hívják a történelmet. Ez a dokumentumfilm időtálló és ma is időszerű, szerkezetileg újszerű, eredeti zenei felvételek gazdagítják, és személyes történelmi motívumok, melyek ma is viszonzásra találnak a világ bármely részén “.

A Forradalom lánya 53 perces dokumentumfilm a Hollywood International Independent Documentary Recognition Awards “Best Foreign-language Feature Documentary” és “Best Director of a Foreign Documentary” elismerését kapta 2017. júliusban.

Jelenleg A forradalom lánya című regénynek a rádiójáték változatán dolgoznak. A rádiójáték 10×24 perces sorozatból áll, amelyet a Bocskai Rádió hallgatói is hallhatnak a közeljövőben.

A november végén megrendezésre kerülő Magyar Kongresszuson ez a dokumentumfilm bemutatásra kerül, amelyen személyesen az író, Hargitai Péter is jelen lesz.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.