Orbán Viktor és Tőkés László is felszólalt a TEMESVÁR 30. Emlékhéten, a romániai forradalom kitörésének 30. évfordulója alkalmával a 2019. december 14-én szombaton rendezett gálaesten. A miniszterelnök beszédében megemlékezett a két nép közti történelmi kapcsolatról, illetve azokról a magyarokról, köztük Tőkés Lászlóról, akik tevékeny résztvevői volt az 1989 decemberi temesvári eseményeknek. Beszédében a kormányfő egyértelműen új fejezetet nyitott a két nép együttműködésében és felvázolt egy, a történelmi sérelmeken túllépő Közép-Európa víziót.

Ma 30 éve, hogy 1989-ben Tőkés László temesvári református lelkészt a nagyváradi püspök, Papp László felfüggesztette állásából, és a bírósági végzés alapján el kellett volna hagynia a parókiáját. Tőkés ezt megtagadta, és hívei, hogy őt védjék, élőláncot alkottak a parókia körül. Az események tüntetésbe csaptak át, majd a forradalmi hangulat átterjedt az egész országra. Alig egy héttel később Ceaușescu megbukott, a feldühödött forradalmárok elsöpörték a román diktátor rendszerét. Ezeket az eseményeket idézik fel az emlékhét rendezvényei, köztük a szombati gálaestet. A meghívott vendégek közt volt Tőkés László és Orbán Viktor miniszterelnök is, akik szenvedélyes beszédekkel emlékeztek meg a forradalmi eseményekről.

Fotó: MTI

A gálaestet Temesvár polgármestere, Nicolae Robu beszéde nyitotta, melyben a rosszindulatú történelemhamisítók véleményére rácáfolva külön kiemelte Tőkés László érdemeit a forradalom kitörésében. A polgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy bár vannak nézeteltérései Tőkés Lászlóval, a magyar lelkész vitathatatlan érdemeket szerzett a ’89-es események során.

Adjuk meg A Császárnak, ami A Császáré

-fogalmazott Robu. Hálájának kifejezéseként beszéde végén magyarul is megköszönte Tőkés László tevékeny részvételét Románia felszabadításában.

A kommunizmus összeomlott, de az egyház még mindig áll

A polgármestert Tőkés László követte a felszólalók sorában, akit szűnni nem akaró vastaps köszöntött, amikor a pódiumra lépett. A református lelkész, aki a “szikraembere” volt a román forradalomnak, beszédében egy újkori Babilóniához hasonlította a Szovjetunió és a román pártállam összeomlását kiemelve, hogy akár a legendás bibliai birodalom, úgy a kommunista világbirodalom is összeroppanthatatlannak tűnt, a hit mégis legyőzte a világi hatalmat. Ennek kapcsán Tőkés megemlékezett a temesvári baptista felekezet egykori vezetőjéről, aki memoárjában arról írt, hogy jellemző, a forradalom egy protestáns parókia elől indult, mivel a hit ereje volt csak képes szembeszállni a pártállam világi hatalmával. Ezt értékelendő Tőkés megjegyezte, bár a harcos ateizmus megpróbálta eltaposni az egyházakat, mégis végül

Sztálin meghalt, Brezsnyev meghalt, a kommunizmus összeomlott, de Krisztus egyháza győzedelmesen halad előre a maga útján.

Beszédében a lelkész kitért arra is, hogy sokan pénzért vagy ideológiai meggyőződésből, de meg akarják változtatni a rendszerváltás történetét, az általuk kreált változatból pedig kihagyják az egyház és a romániai magyarság kulcsfontosságú jelentőségét.

A temesváriak mindenféle propaganda ellenére nem felejtették el honnan indult az 1989-es népfelkelés és forradalom

– mondta Tőkés László.

Fotó: MTI

Romániával közösen elérhető közép-európai víziót vázolt fel Orbán Viktor

Tőkés Lászlót Orbán Viktor követte a felszólalók sorában, aki Temesvár és a romániai magyarok történelemalakító szerepéről beszélt, külön kiemelve 1956-ot, mikor a lengyelek és az erdélyi magyarok után a román polgárok álltak ki leghangosabban a magyar forradalmárok mellett.

A ’89-es eseményekről emlékezve a miniszterelnök elmondta, bár sokak hihetetlennek tartották, az elnyomott népek mégis képesek voltak megdönteni nyugati segítség nélkül is a Szovjetuniót. A kormányfő szerint ez a fajta hit és kitartás adja a közép-európai népek igazi erejét.

A temesváriak megüzenték a világnak, hogy mi, közép-európaiak vissza vesszük a szabadságunkat. Ha a nyugatiakra vártunk volna, még mindig szovjet megszállás alatt lennénk, a Varsói Szerződés tagjai lennénk.

– fejtette ki a miniszterelnök, hozzátéve,

A világnak két baja van: hogy nem hiszi ami lehetséges, és elhiszi, ami nem lehetséges.

Ezen kijelentését magyarázandó Orbán Viktor kifejtette, lát esélyt arra, hogy Magyarország és Románia hamarosan közös célok mentén működjön együtt egy olyan Közép-Európáért, mely minden téren képes felvenni a versenyt a Nyugattal, vagy akár le is előzheti azt. A kormányfő okfejtése szerint ez ma még épp olyan lehetetlennek tűnik, mint a Szovjetunió bukása tűnt ’89 előtt. Az mégis megtörtént.

Ki akarunk törni abból a helyzetből, hogy Európa második vonalába tartozunk. Azt akarjuk, hogy a magyar emberek munkája legalább ugyanolyan értékes legyen, mint azoké, akiket nem rabolt ki, nem rabolt le a kommunizmus

– fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor egyenesen úgy fogalmazott a beszédében, hogy nem csak visszavárjuk a jelenleg nyugaton dolgozókat, hanem már azon is gondolkozunk, hogy mit ajánlhatunk a nyugatról érkezőknek. A miniszterelnök utalt a romániai magyarok szerepére is a forradalom eseményeiben, melynek kapcsán felszólította azokat a történelemhamisítókat, akik megkérdőjelezik Tőkés László szerepét az eseményekben, hogy hagyjanak fel rosszindulatú tevékenységükkel. Zárásképpen pedig köszönetet mondott azoknak, akik a kommunizmus leküzdésében részt vettek.

Vezetőkép: MTI

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.