Öt év után ismét beszédet mondott Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, az ENSZ-ben, a Közgyűlés 75., jubileumi ülésszakán. A világ második katonai hatalmának vezetőjeként és a világgazdaság jelentős szereplőjeként Putyin beszédének hasonló hangsúllyal kellene megjelennie a nyugati sajtóban, mint mondjuk az amerikai elnökének, de ez nincs így. És Putyin nagyon más beszédet mondott, mint öt évvel ezelőtt.

Az orosz elnök a Covid-19-világjárvány miatt szavait videoüzenetként küldte el New York-ba, mint számtalan más vezetőtársa. Az orosz elnök már pénteken kamera elé állt, és Dmitrij Peszkov sajtótitkára szerint a szöveget maga írta meg, pontosabban a beszédírói anyagait dolgozta át. A beszéd legfontosabb üzenete az összefogás gondolata volt. A beszédet az utolsó percig szigorú titokban tartották, ezzel is fokozva a várakozásokat, amelyet a megfigyelők tovább csigáztak azzal, hogy szerintük Putyin ismét kemény szavakkal fogja ostorozni az ENSZ-et éppúgy, mint a különböző államok irányítóit vagy éppen a nagy világvallások vezetőt, mint öt esztendővel ezelőtt. Ebből a szónoklatból idézünk:

Mindannyian tudjuk, hogy a hidegháború vége után a világon egyetlen uralkodó központ jelent meg. És akkor azok, akik ennek a piramisnak a tetején találták magukat, megkísértették azt a gondolatot, hogy ha ilyen erősek és kivételesek, akkor ők tudják a legjobban, mit kell tenni. Következésképpen nem kell számolni az ENSZ-szel, amely gyakran ahelyett, hogy automatikusan szankcionálna, legitimálná a szükséges döntést, csak beavatkozik, ahogyan mondani szokás, lábatlankodik.  Beszéltek arról is, hogy a szervezet abban a formában, ahogyan létrehozták, elavult, teljesítette történelmi küldetését.

Keddi beszédében azonban nyoma sem volt a kritikáknak, követeléseknek, ellentmondást nem tűrő stílusnak, vagy a Nagy Testvér”bölcs tanácsainak. A felvételen egy halk szavú, humánus zöldpolitikus, békepárti és az emberiség jövőjét féltő ember szólt az emberiséghez és a nemzetek vezetőihez. Ugyanakkor magabiztos, okos, nyugodt, őszinte vezető politikus benyomását igyekezett megjeleníteni a képernyőn. Beszédében a világ megannyi gondját sorra vette, például a környezetvédelem és az éghajlatváltozás kérdését, amelyeknek szerinte továbbra is közös erőfeszítések középpontjában kell maradniuk, emellett szóba kerültek a helyi konfliktusok, háborúk és a fegyverkezés kérdése is.

Az az elsődleges kérdés, amelyet azonnal meg lehet oldani és meg kell oldani, természetesen az Oroszország és az Egyesült Államok stratégiai támadófegyverekről szóló szerződésének a meghosszabbítása, amely 2021 februárjában jár le.

Mindezek után az orosz elnök legfőképpen és a leghosszabban az emberiség előtt álló koronavírus-járvány okozta kihívásokra összpontosított.

A betegség közvetlenül emberek millióit érintette, a legértékesebbet követelte – emberi életek százezreit. Karanténok, a határok bezárása, számos nehéz probléma létrejötte minden ország állampolgárai számára – ezek mind napjaink valóságához tartoznak. Ez különösen az idősebb nemzedékek számára nehezen elviselhető, akik a kényszerű korlátozások miatt néha hetekig, sőt, hónapokig nem tudták megölelni szeretteiket, gyermekeiket, unokáikat.

Az orosz elnök azt javasolta, hogy az ENSZ alkalmazottjait a koronavírus ellen az orosz Szputnyik V-nevű vakcinával oltsák be.

Oroszország kész minden szükséges minőségi segítséget megadni az ENSZ-nek. Többek között azt ajánljuk, hogy ingyen oltjuk be az ENSZ-ben, illetve annak alegységeiben dolgozó önkéntes alkalmazottakat

– mondta. Putyin továbbá egy magas szintű online konferencia megrendezését javasolta a koronavírus elleni vakcina létrehozásában való együttműködés iránt érdeklődő államok részvételével. Az elnök elmondta, hogy Oroszország kész megosztani egészségügyi és farmakológiai tapasztalatait más országokkal és a nemzetközi szervezetekkel.

Az orosz elnök a világjárványt új kihívásnak minősítette az egész emberiség számára, amely emberek millióit érintette. Az elnök azt is közölte, hogy a globális gazdaság helyreállítása rendkívül hosszú időt vesz majd igénybe. Ennek a folyamatnak a felgyorsítása, valamint a munkanélküliség csökkentése érdekében Putyin a globális gazdaság megtisztítását szorgalmazta a büntető rendelkezésektől és egyéb korlátozásoktól.

Még egyszer felhívnám a figyelmet az úgynevezett zöld folyosók bevezetésére, amelyek kereskedelmi háborúktól és szankcióktól mentesek, elsősorban az alapvető árukra, élelmiszerekre, gyógyszerekre, egyéni védőeszközökre terjednének ki, amelyekre kifejezetten a világjárvány leküzdésére van szükség.

Vlagyimir Putyin nem volt kivétel a többi vezető politikusok sorában, akik szintén felvételről köszöntötték a hetvenöt éves világszervezetet, mert az ENSZ hetét, amely szeptember 22-én kezdődött, a világjárvány miatt virtuálisan tartják meg, ezúttal a legfelsőbb vezetők jelenléte és találkozói nélkül.

(Pesti Srácok / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.