Az amerikai elnök a New York államban egy rabbi otthonában elkövetett késeléses merényletre reagálva azt írta a Twitteren vasárnap délután, hogy ki kell irtani az antiszemitizmus ördögi sorscsapását.

Donald Trump azt írta, hogy a Hanukka ünnepének hetedik éjszakáján elkövetett antiszemita támadás rémséges volt.

Valamennyiünknek össze kell fognunk

– írta, és kiemelte az antiszemitizmus elleni közös harc fontosságát.

Társadalmi célú reklám:


Donald Trump egyben a saját és a felesége nevében is gyors és teljes jobbulást kívánt a támadásban megsebesült áldozatoknak.

A New York városától mintegy 50 kilométernyire északra fekvő Monsey városkában szombaton este egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi, Háim Rottenberg lakásán rendezett ünnepségen. A feltételezett afroamerikai merénylőt, a 37 éves Thomas Graftont vasárnap elfogták.

Andrew Cuomo az állam kormányzója belföldi terrorizmusnak minősítette a támadást.

Az elmúlt hetekben New Yorkban és New Jerseyben több támadást követtek el zsidó vallású emberek ellen. Decemberben Jersey City egyik kóser boltjában lőttek le három embert, a héten pedig hét esetben sértegettek, vagy vertek meg zsidókat. Szombaton Bill de Blasio, New York polgármestere be is jelentette, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a város azon negyedeiben, ahol jelentős lélekszámú zsidó közösségek élnek.

Egy álarcos merénylő öt ember késelt meg machetével a helyi haszid rabbi lakásán rendezett ünnepségen. Forrás: Twitter

Az amerikai sajtó vasárnapi jelentései szerint New York Brooklyn negyedében az Őrangyalok (The Guardian Angels) nevű fegyvertelen civil szervezet tagjai vasárnap délután megkezdték a járőrözést.

A csoport alapítója, Curtis Sliwa, az NBC televíziónak elmondta, hogy éjjel-nappal járőröznek, elsősorban Brooklynban, de ha szükséges, New York más negyedeiben is. Meggyőződése szerint csoportjuk tevékenységének köszönhetően abbamaradnak az antiszemita támadások.

„Piros sapkánkkal és piros szatén dzsekinkkel nagyon is jól láthatóak vagyunk, így elrettenthetjük azokat, akik támadásokat terveznek”

– mondta Sliwa.

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.