2023. október 19-én került megrendezésre az Amerikai Magyar Koalíció 18. gálavacsorája Washington DC-ben. Az esten átadták az Alumni és a Közösségi Ifjúsági Vezetői Díjat is, valamint adománygyűjtést hirdettek. A gála elnöke Charles Simonyi szoftverfejlesztő volt. A Minisztérium küldöttségével részt vett a gálán Csák János, Magyarország kulturális és innovációs minisztere.

YouTube player

Lauer Rice Andrea, a koalíció elnöke köszöntötte a Washington DC térségéből érkezett vendégeket, az amerikai magyar közösség és Magyarország vezetőit: Fontos, hogy elkötelezzük magunkat a szabadságon és demokrácián alapuló jövő mellett. Fontos, hogy emlékeztessük a diplomatákat, a köztisztviselőket és a politikusokat is, hogy több a közös bennünk, mint nem, és a közelmúltbeli nézeteltéréseink ellenére mindig arra törekszünk, hogy megtaláljuk a jót, keressük a közös pontot és együtt haladjunk előre.

Andrea röviden bemutatta az ösztöndíjprogramokat, valamint videoösszeállítással készült az elmúlt évek koalíciós projektjeiről. Szó esett az Ukrajnát segítő programról, amely több mint 125 000 dollárt gyűjtött össze, valamint az 1956-os Magyar Szabadságharcos szobrának atlantai létrehozásáról, amely célra több mint 150 000 dollárt jött össze.

Lauer Edit, a koalíció emerita elnöke bemutatta a gyakornoki programok és az LTP (John N. Lauer Leadership Training Program) céljait: A cél mindig is az volt, hogy olyan fiatal vezetőket fejlesszünk ki, akik közvetlen tapasztalattal rendelkeznek Washington DC-ben, akik aztán visszatérnek, és hatással legyenek saját közösségeikre”.

ReklámTas J Nadas, Esq

Rengeteget köszönhetek a koalíciónak. Ha ők nem lettek volna, és én nem lettem volna az ösztöndíjasuk, akkor ma nem lennék itt. Az LTP Alumni Díjat Mórocz Lucának ítélte meg a bizottság, aki éppen most töltötte be kétéves megbízatását az amerikai külügyminisztériumban, ahol olyan kiválóan teljesített.

A másik – frissen létrehozott – ifjúsági díjat a bostoni Barabási Dániel érdemelte ki. Ebben a kategóriában olyan 18-30 közötti fiatalok „mérkőztek meg”, akik aktívak a koalíció valamelyik tagszervezetében, innovatív gondolkodásukkal és tettrekészségükkel előmozdítják az adott szervezet életét. (Future Community Leader Award) Nagyon izgalmas és mély a magyar kultúra, fontos, hogy átadjuk a klasszikus és a kortárs kultúrát egyaránt. Izgalmas kettősség magyarként magyar élményeket szerezni Amerikában, ugyanakkor érteni az amerikai mentalitást is. Dániel már rengeteg vezetői tapasztalattal rendelkezik a bostoni közösségben. A Harvard Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa, a Boskola öregdiákja, cserkészvezető, a Bostoni Magyar Tudományos Klub igazgatója.

A koalíció éves kitüntetését Dr. Vizi E. Szilveszter és a Bostoni Bartók Béla Magyar Iskola (Boskola) kapta. Úgy gondolom, hogy amit az Amerikai Magyar Koalíció tesz, az mindannyiunk számára, mindkét ország számára nagy jelentőséggel bír – az Egyesült Államok és Magyarország érdekeit is szolgálva. (…) A hazaszeretet nem attól függ, hogy hol élsz, hanem a szívedben rejlő érzésektől. Isten áldjon mindnyájatokat. Köszönöm! – fogalmazott a neves magyar orvos, farmakológus. Dr. Vizy E. Szilvesztert a tudományban elért eredményeiért és az amerikai magyar közösség érdekében végzett tevékenységéért – például a Magyarország Barátai Alapítvány elnöki tisztségének kiváló betöltéséért – jutalmazta az Amerikai Magyar Koalíció.

A Boskola-díj átvételére nagy létszámú bostoni delegáció érkezett, köztük az alapítók: Varga Emese és férje, Badics Tamás, Dr. Polgár-Turcsányi Mariann és Bognár Erzsébet; Huszár Viktor üzemviteli igazgató; Bói Tünde programigazgató; Dr. Virga Ágnes és férje, Ray Gillespie; Barabási Albert László; Dr. Bukur-Doczy Krisztina; Gyuris Viktor úr és öregdiákok: Faye Gillespie, Badics Emi és Barabási Dániel. Egy rövid videót mutattak be a Boskola elmúlt 23 évéről.

Az estét Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövetének pohárköszöntője zárta. Az eseményen jelen voltak továbbá a koalíció elnökségi tagjai és a koalíció öregdiákjai.

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.