Visszakapta eredeti barokk stílusát a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplom oltára, azonban hagytak rajta pár kockát az utókornak a 20. századi olajfestésekről, ezeket retusálják, hogy a szemnek ne legyen zavaró, de alatta meghagyják a rétegeket „tanúfoltokként”.

Darvas-Kozma Józseffel, a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplom címzetes esperesével és Mihály Ferenc szovátai restaurátorral beszélgettünk a restaurálás folyamatáról. Mint kiderült,

az oltár eredeti formájának visszaállítása 2018-ban merült fel először, azóta dolgoznak rajta a szakemberek.

A cél az volt, hogy a 20. század során hat-nyolc rétegben olajfestékkel fehérre lefestett oltár barokk stílusát, színvilágát visszakapja.
A restaurálás ezen része sikerrel zárult, ma már eredeti pompájában ékesíti a Szent Kereszt templomot, még a felső szoborrészekkel dolgoznak, de Mihály Ferenc szerint hamarosan elkészülnek.

A hosszú munkafolyamat során az oltár tartószerkezetét összeépítették, még a szobrok és a központi korpusz van hátra, illetve az oromzati kép.

ReklámTas J Nadas, Esq

Visszatértek az 1760 körül készült színvilághoz

A restaurálási folyamat során először egy feltárás történt, majd szerkezeteire bontották az oltárt, fertőtlenítették és egy minimális retusálást végeztek rajta. A restaurálás során helyenként hat, illetve nyolc rétegű átfestést távolítottak el, azonban hagytak rajta úgynevezett tanúfoltokat, ahol meghagyták az átfestést. Mint megtudtuk, az átfestések többnyire egyszínűek voltak: hat réteg fehér festék volt rajta, művészettörténeti értékkel nem bírt, ezért is merészkedtek a mesterek az összes réteg eltávolítására.

A fehérre festett oltár, visszaállítás előtt.

Az eltávolítás mechanikusan, illetve vegyszeres megoldással történt, így jelenleg az eredeti, 1760 körül készült színvilág látható az oltáron, ami egy többszínű márványutánzat, továbbá ezüstözött és aranyozott részek is fellelhetők rajta. Az ezüst részeket többnyire színes lazúrokkal látták el, ezek láthatók a zöld, kék és vörös tükrökön.

Jelenleg az oltár 98 százalékban az eredeti barokk színvilággal rendelkezik.

A szakemberek szerint kérdés lehet, hogy miért festették le a 20. század során a színpompában úszó oltárt, de a válasz egyszerűen az, hogy a fehér lett általánosságban az oltárok jellemző színe, így a régi stílusok jegyeit lefedve rendre lemázolták vastag olajfestékkel azokat.

A visszaállított 18. századi színvilág.

Az oltár környezete egyébként jól illeszkedik abba az oltárcsoportba, amit Gelencétől Gyergyóig a 18. század közepe táján igényesebb asztalosok és szobrászok díszítettek, tehát

a Szent Kereszt templom oltára az igényesebb oltárok közül való.

Darvas-Kozma József kihangsúlyozta, hogy a Millenniumi templom építésének befejezését követően átkerült a fókusz Csíkszereda második legrégebbi épületére, a Szent Kereszt templomra. Akkor a tetőszerkezetet kellett kijavítani, ezt követte a belső tér renoválása, a külső rész javítása, majd az oltár eredetijének feltárása.

Az oltár belseje szúval volt tele, így a szerkezetre bontás elengedhetetlen mozzanat volt a restaurálás során.

A Szent Kereszt templom renoválása az oltár restaurálását követően a szószék felújításával fog folytatódni.

(Székelyhon)

Borítókép: Visszakapta eredeti barokk stílusát a csíkszeredai Szent Kereszt plébániatemplom oltára. Fotó: Székelyhon/Borbély Fanni

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.