Szabadság vagy elnyomás? Ki vezesse az európai jobboldalt? Mit gondol Ukrajnáról? – a miniszterelnök azon a rendezvényen szólalt fel, amit korábban a baloldali városvezetés megpróbált betiltani.

Ahogy korábban megírtuk, hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy kedden egy végzés alapján blokád alá vonta a belga rendőrség a NatCon konferencia helyszínét. Több órás tárgyalás után a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést, ami így szerdán folytatódhatott.

A szerdai nap fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök, aki Yoram Hazonyval beszélget a konferencián. Hazony megjegyezte, hogy korábban már Rómában fogadták a magyar miniszterelnököt.

ReklámTas J Nadas, Esq

Hazony elmondta: korábban hiányzott a politikai vezetés a nemzeti konzervatív mozgalomban. Szerinte Magyarország az, amely vezető szerepet vállalte téren.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

„Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket”

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb.

„Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény.”

– mondta Orbán az EP választások céljáról.

A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök.

Orbán visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika.”

Kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt.

„Ma a fő kérdés a szabadság.

Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!”

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni azok iszlám civilizációból érkeznek.”

„Mint nagyapa érdekel a kérdés milyen ország lesz Magyarország 2100-ban.”

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” – tette fel a költői kérdést.

Hozzátette iszlám is egy értékes civilizáció, de „a két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.”

Kereszténység kérdése

Orbán Viktor elmondta: a magyarok is gondban vonnak, csökken a vallásosság Magyarországon, az egyház pedig nem erős.

„Kereszténynek lenni nehéz”

– sokkal nagyobb a kísértés, hogy ne kövessük Jézus tanításait – tette hozzá.

Az állam ugyanakkor a kulturális örökség fenntartásáért sokat tehet. De „nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy egy vallást kövessenek” „Próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog” – jelentette ki, hozzátéve: lassan nő a gyermekvállalási kedv.

A háborúról

Yoram Hazony megkérdezte a magyar miniszterelnököt, hogy mit mond arra, hogy azt állítják róla, hogy ő „Putyin legközelebbi szövetségese.”

Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait”

„Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak”

Azt is elmondta, hogy mindig jó gazdasági kapcsolat volt Oroszországgal: amit nem akar feladni.

„Ez nem a magyarok háborúja”

– jelentette ki Orbán Viktor.

„Ennek a háborúnak nincs megoldása a csatatéren” – tette hozzá.

Izrael

Végezetül Hazony Izraelre terelte a beszélgetést. Orbán Viktor elmondta: 200 ezer magyar származási zsidó él Izraelben.

„Ez nem csak geopolitikai kérdés számunkra”

– jelentette ki a háborúról. Az egyik legnagyobb zsidó közösség Európában Budapesten él – folytatta a miniszterelnök – Izrael tekintetében pedig kijelentette: mindig jó államközi kapcsolataink voltak.

„Nagyszerű vezető Netanjahu”

Elmondta: reméli, hogy nem terjed tovább a háború.

(Mandiner)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Simon Wohlfahrt / AFP

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.