DSC_8380

A Clevelandi Cserkész Barátok Köre szeptember 6-án rendezte meg a 60. Clevelandi Cserkésznapot szokásos helyszínén, a Német Parkban. A jubileumi cserkésznap talán még nagyobb programkínálattal várta látogatóit, mint korábban, s az eseményen Kövér László a magyar országgyűlés elnöke is részt vett.  A hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással kezdődött a 60. cserkésznap is, ahol a helyi cserkészcsapatok mellett a Kárpát-medencéből érkező felvidéki kontingens csapata is felsorakozott.  A jubileumi cserkésznap alkalmával kitüntetésben részesültek azok a cserkészek, akik már több évtizede erősítik a clevelandi cserkészetet, illetve volt olyan felnőtt cserkész, aki 60. alkalommal vett részt a cserkésznapon.  A zászlófelvonást katolikus és protestáns istentiszteletek követték.

DSC_8265

A cserkésznap a cserkészek által szervezett rendezvény, melynek egyik célja, hogy a nagyközönség betekintést nyerjen a cserkészet életébe, s támogassa annak tevékenységét. Sok amerikai és magyar látogatónak jó alkalom volt a rendezvény arra is, hogy megízlelje a magyar konyhát, illetve hogy magyar közösségben töltse el a napot.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Főkonyha, a Lacikonyha és a Pesti Kávéház gondoskodott a magyar ízekről. Töltött káposztát, gulyást, paprikás csirkét, lángost, lacipecsenyét és sült kolbászt kóstolhattak az éhes résztvevők. Magyaros desszertként a Dobos és a diós torta, illetve a krémes csábíthatta el a vásárlókat.

DSC_8448

A nap során több alkalommal lépett fel óriási sikerrel a clevelandi cserkészvezetőkből álló Regös csoport. A tánccsoport a nap folyamán Szilágysági, Küküllőmenti, Gömöri, Szatmári és Kalocsai táncot mutatott be. A közönség minden alkalommal, óriási tapssal díjazta a színvonalas előadást.

DSC_8676

Az élő zenét Hegedeös Kálmán, Czirják Béla és a Harmónia zenekar szolgáltatta. A cserkész foglalkozások mellett magyar könyvvásár, népművészeti piac, vadon élő állatok bemutatója és focimérkőzések garantálták a jó hangulatot.

DSC_8708
Kövér László házelnök

A Jubileumi cserkésznapon délután 6 órakor tett látogatást Kövér László házelnök, aki egész napját Cleveland-ban töltötte. Reggel megkoszorúzta a clevelandi Kossuth-szobrot, valamit az 56-os emlékművet és tiszteletét tette a Mindszenty-szobornál, Magyarország volt prímásáról elnevezett téren. Felkereste a város Magyar Múzeumát, a Magyar Kultúrkertet, az Első Magyar Református templomot, valamint a Szent Imre templomot. Kövér László a 60. Cserkésznapon köszönetét és elismerését fejezte ki a Külföldi Magyar Cserkészszövetségnek, mert amint említette: ’Az Európában, Észak-és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában több ezer fiatalt összefogó Külföldi Magyar Cserkészszövetség változatlanul az, ami a múltban is volt: fiatalok számára a magyarságismeret tiszta forrása.’  A házelnök szavai szerint a magyar cserkészek Amerikában is megtanulhatták, hogy önzetlenül jót tenni nem más, mint a leghatékonyabb önvédelem és közösségvédelem. Kövér László Országgyűlés-zászlót adományozott a cserkészeknek, amely komoly elismerést jelent a nagy hagyománnyal rendelkező clevelandi cserkészetnek.

DSC_8741

Aki részt vett a jubileumi cserkésznapon az megtapasztalhatta, hogy a cserkészet egy nagyszerű közösségépítő mozgalom, amely nagyon komoly értékeket mutat fel, s a clevelandi magyarok büszkék lehetnek arra az eredményre, amit a cserkészeik elértek az elmúlt 60 év alatt. Szívből gratulálunk!

További képek találhatók a cserkésznapról a Bocskai Rádió Facebook oldalán.

1 COMMENT

  1. Bocskai Rádio fantasztikus munkát végez minden adásukkal.
    Mint vén cserkész nagyon értékelem. Nem csak én, mindenki aki hallgatja a Bocskai Rádiót élvezi a tökéletes adásokat a helyszinekröl. Köszönöm a Cserkészek nevébe is
    a támogatásukat.

    Gulden Katalin

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.