Lettország, Észtország és Litvánia elvben megállapodott az orosz állampolgárok beutazásának korlátázásáról az orosz és a fehérorosz határon – jelentette be szerdán Edgars Rinkevics lett külügyminiszter.

Rinkevics tudatta, hogy a döntést hivatalosan a három ország kormánya jelenti majd be.

A beutazási tilalom várhatóan szeptember közepén lép életbe,

és kivételt képeznek majd a humanitárius vagy családi okból érkezők, a teherautó-sofőrök és a diplomaták.

ReklámGolden Anniversary Tas J Nadas, Esq

Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utóbbi hetekben és hónapokban jelentősen nőtt a schengeni vízummal Lettország határát átlépő orosz állampolgárok száma, és ez már kezd közbiztonsági üggyé válni, illetve morális és politikai jellegű kérdéseket is felvet.

Az ukrajnai háború február végi kezdete után leállították az EU és Oroszország közötti közvetlen légi járatokat, így orosz állampolgároknak csak korlátozott lehetőségeik vannak, hogy beutazzanak az EU területére.

Augusztus végén az Európai Unió öt, Oroszországgal határos tagországa – Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország – jelezte, hogy

egyénileg megakadályozhatják az orosz turisták belépését a területükre, ha az EU nem vezet be uniós szintű tilalmat.

Finnország múlt héten már szigorította is a turistavízumok kiadásának gyakorlatát az orosz állampolgárok részére. Szeptember 1-jétől a finn hatóságok a korábbi mintegy ezer helyett mindössze napi száz interjúidőpontot ajánlanak fel azoknak az oroszoknak, akik turistavízumot szeretnének igényelni.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben bejelentette, hogy az Európai Bizottság javasolja a schengeni vízumok könnyített kiadását lehetővé tevő EU-orosz megállapodás teljes felfüggesztését.

(Mandiner / MTI)

Negyedikként Lengyelország is korlátozza az orosz beutazók számát

Lengyelország is csatlakozik a balti országok azon kezdeményezéséhez, amelyben korlátozzák az Oroszországból érkezők számát – jelentette be a varsói kormány.

Litvánia, Lettország és Észtország után Lengyelország szeptember 19-től vezeti be a korlátozást, ezzel tovább szankcionálva Oroszországot.

„Elfogadhatatlan, hogy amíg Ukrajnában embereket kínoznak és ölnek meg, addig az agresszor országból civilek szabadon utazhatnak az unión belül” – jegyezte meg közleményében a varsói kormány.

(Demokrata / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.