Változásokkal indítja a 2022-es évet a clevelandi magyar cserkészet. Január 12-én a Cserkész Barátok Köre új elnököt választott Szenkirályi Pál személyében. Horváth Mihály öt év után tette le az elnökséget. A gyerekek téli kirándulásáról Csajka Tamás számolt be a Cserkész Rádió/TV-ben, az adás végén pedig értesülhettünk a legaktuálisabb cserkész hirdetésekről.

YouTube player

Horváth Mihály már nem vezeti tovább a CSBK-t, de szoros kapcsolatban marad a szervezettel. Továbbra is a Jó munkát értesítő szerkesztésével fog foglalatoskodni, és folytatja a Külföldi Magyar Cserkészszövetségben megkezdett munkáját. Az elmúlt 5 évben Mihálynak és csapatának köszönhetően a cserkészek semmiben sem szenvedtek hiányt. Még a két pandémiás évben is sikeres adománygyűjtéseket bonyolítottak. „A legfontosabb, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a gyerekek magyarabb magyarok és emberségesebb emberek legyenek, ha felnőnek.” – Üzente utódjának és a CSBK vezetőségi tagjainak Horváth Mihály.

Szentkirályi Pál tele van tervekkel, lelkesen vetette bele magát a CSBK elnöki teendőibe. A Cserkészebéd lebonyolítása most az elsődleges, és már beindult az áprilisi bál és a szeptemberi Cserkésznap tervezése is. Az első hónapban felmérést végzett a választmányi tagok között, hogy közösen kijelöljék a legfontosabb projekteket. „Annak vagyok a híve, hogy minél többen vagyunk benne, annál jobban megy a munka.” – Célja új tagokat beintegrálni a CSBK-ba a cserkész szülők közül, hiszen ők tudnának a legtöbbet segíteni, hogy a gyerekek jó nevelésben részesüljenek.

„Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” – Tamási Árontól származik idézet, ahogy az Ábel a rengetegben regény-trilógia is. Utóbbi művek szolgáltatták a keretmesét a cserkészek téli táborához. Pigniczky Enese és Szentkirályi Júlia állították össze programot, segítségükre volt Pigniczky Vajk és Pál Gergő. A cserkészet egyik nagy előnye, hogy már egész fiatalon gyakorlatot lehet szerezni közösségvezetésből, meg lehet tanulni felelősséget vállalni a többiekért. A tábor Clevelandtől egy órányira, Windsor Ohióban volt január utolsó hétvégéjén. A pandémia előtti időszakban rendszeresen voltak kirándulások minden évszakban, de az utóbbi két évben ritkaság számba mennek ezek az alkalmak.

Tas J Nadas, Esq

Voltak benti és kültéri programok, a havas táj terepet biztosított a hóemberépítő-versenynek, sokat szánkóztak a gyerkekek és egy kinti menedékház is épült. A bátrabbak és idősebbek – megfelelő odafigyeléssel – egy éjszakát a szabadban aludtak. A 100 évvel ezelőtt játszódó regényből Ábel fegyelmére és bátorságára fektettek hangsúlyt. Ahogy ő túlélt erdőpásztorként a havas Hargitán, úgy kellett a gyerekeknek is elsajátítani a cserkészet „túléléssel” kapcsolatos oldalát. A program nagyon változatos volt, az első estét tábortűzzel zárták. Másnap a táborozók a székely népszokásokkal, hímzésekkel, viselettel ismerkedtek. Megtanulták elhelyezni Székelyföldet a térképen és megértették, hogyan kapcsolódik a székelyek története az általános magyar történelemhez. Szombaton a forgószínpad módszerével váltották egymást a szerszám- és kulcstartókészítés, az elsősegélynyújtás és a háromlábú szék készítésének helyszíne között a gyerekek.

Cserkész hirdetések:

  • Február 19-én, szombaton, 10-től 13 óráig a kiscserkészek farsangi mulatsága lesz a cserkészházban. Jelentkezni az őrsvezetőknél lehet.
  • Február 25-én, pénteken a Munkács raj leányai a cserkészházban töltik az éjszakát, ahol rajfoglalkozásokon vesznek részt. Az átalvást követően segédkeznek a vasárnapi Cserkészebéd előkészítésében.
  • Február 27-én hagyományos Cserkészebéd. A menü: magyaros gombaleves, sertés vadas módra zsemlegombóccal, hozzá zöld saláta házi öntettel; desszertnek almás rétes. A rendelés átvehető a Szent Imre templomnál. Rendelést leadni a következő telefonszámokon lehet: (440) 777-4677 (13 és 18 óra között) vagy (216) 410-3255 (18 órától 21 óráig) Online rendelések leadására a csbk.org weboldalon van lehetőség
  • Március 13-án megemlékezik a clevelandi magyarság az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc áldozatairól. A Szent Imre templomban tartandó emlékezésen fellépnek a cserkészlányok. 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.