A világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) felszólította a jelentős élelmiszerkészletekkel rendelkező országokat és vállalatokat, hogy korlátozások és piaci torzítások nélkül segítsenek enyhíteni az élelmiszerhiányt – derült ki a G7 németországi csúcstalálkozójának keddi zárónyilatkozatából.

A csoportot alkotó országok és az európai uniós központi intézmények vezetői emellett megegyeztek arról, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára még az idén létrehoznak egy úgynevezett klímaklubot. Ennek célja, hogy lehetővé tegye a klímaváltozás ellen elkötelezetten tenni akaró országok együttműködését. Megjegyezték: a klub nyitva áll bármely ország előtt, amely kész átültetni a gyakorlatba a 2015-ös párizsi klímaegyezményt. A hét ország – Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada és az Egyesült Államok – egyúttal további 4,5 milliárd dollárt ígért az éhínség elleni globális küzdelemre.

Arról is megállapodtak, hogy igyekeznek még jobban segíteni az ukrajnai gazdák munkáját, valamint megoldást találni a műtrágyahiányra. A csoport ismételten felszólította Oroszországot, hogy feltételek nélkül hagyjon fel a Fekete-tenger partján található ukrajnai kikötők blokádjával, a kikötői és az élelmiszeripari infrastruktúra rongálásával, illetve a mezőgazdasági eszközök és a termény kisajátításával.

Közérdekű hirdetés

Ezek a tevékenységek a globális élelmezésbiztonság elleni, geopolitikai indíttatású támadásnak tekinthetők

– szögezte le a G7. Oroszország tagadja a nyugati vádakat, és a szankciókat okolja az élelmiszerválságért.

Jelenleg 82 országban mintegy 345 millió ember éhezik. Számuk az elmúlt két évben megduplázódott. Szakértők szerint a második világháború óta nem volt példa olyan humanitárius válságra, amely jelenleg fenyegeti a világot. Etiópiában, Nigériában, Dél-Szudánban, Jemenben, Afganisztánban és Szomáliában is katasztrofális a helyzet – mutattak rá. A G7 öt fejlődő országgal – köztük Indiával – együtt elítélte Ukrajna “illegális megszállását”. A csoport jelezte: nemzetközi konferenciával és újjáépítési tervvel támogatná az átfogó orosz támadás alatt álló ország helyreállítását.

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.