A pszichológusok tapasztalatai azt mutatják, hogy sok olyan szülő létezik, aki segítségért kiált a gyerekneveléssel kapcsolatban, mert a gyerek problémás, kezelhetetlen, és ilyenkor a szakembertől várják a segítséget. Vajon van olyan, hogy problémás gyerek?

A kérdésre határozott nem a válasz. Csak problémás szülők vannak, a gyerek pedig a család tükörképe, akiben minden tükröződik: a szülők közötti probléma, a konfliktusok, a gyerek és a szülő közötti kapcsolat és még sok minden más dolog. A gyerek negatív viselkedésén akkor lehet változtatni vagy teljesen megszüntetni, ha a szülők változtatnak a viselkedésükön, és példát mutatnak a gyereknek. A szülők azonban ritkán jutnak közös megegyezésre, a gyerektől mégis elvárják, hogy megváltozzon. A mai generációval nem az a probléma, hogy nehézségeik vannak, hanem hogy egészséges környezetre van szükségük a fejlődéshez.

Van azonban néhány szülőtípus, amely káros hatással van a gyerek fejlődésére:

Nagylelkű szülők
Ezeknek a szülőknek a többsége nem jó módú, sőt éppen az ellenkezője jellemző rájuk, mégis az az elvük, hogy ha a gyerek akar valamit, azt meg kell kapnia, nem számít, hogy szüksége van-e az adott dologra vagy nincs. Ezek a szülők a szeretetet a vásárlással kompenzálják. A gyereknek odafigyelésre van szüksége és nem drága játékokra. Azért kell egy szülőnek drága játékot vásárolnia, hogy a gyerek ne zavarja őt egy ideig. Ezek a szülők sokszor dajkát is alkalmaznak a gyerekük mellé, egy olyan személyt, aki egyetemet végzett, hogy a gyerek intellektuálisan is fejlődjön.

Aggódó szülők
Az aggódó szülők gondolata mindig a gyerekük körül forog, aggódnak a gyerek minden mozdulatáért. Attól félnek, hogy a gyermekük nem képes valamit megcsinálni a segítségük nélkül. Az ilyen gyerekekből sokszor elkényeztetett, követelőző kamaszok lesznek, akik kezelhetetlenek.

Fáradt szülők
A fáradt szülők már a gyerekük születése előtt elfáradtak. Ők azt gondolják, hogy a gyereknevelés nem is nehéz feladat, de amikor szembesülnek az apróbb nehézségekkel, akkor megrémülnek. Kulcsszavaik a következők: Ne szaladgálj! Ne csináld ezt, ne csináld azt! Ők nem gondolták, hogy a gyereknevelés ilyen nehéz, s megpróbálják mindentől tiltani a gyereket, de ez nem megy. Jegyezzük meg: egy gyerek számára a legfájdalmasabb dolog az, amikor nem figyelnek rá. Ezért bármire képes, hogy felhívja magára a figyelmet.

A tökéletes szülők
A tökéletes szülők mindig azt sulykolják a gyerekbe, hogy a legjobbnak kell lennie. Ezek a szülők elvégeztek legalább két egyetemet, és arra törekednek, hogy a gyerekük a legszínvonalasabb óvodába és iskolába járjon. Képesek a város másik végébe is elvinni a különórára, hogy az ő gyerekük legyen a legjobb és a legokosabb.

A szülők, akiknek nem úgy sikerültek a dolgaik, ahogy szerették volna
Ezek a szülők sok mindenen keresztül mentek az életük során, és van egy csomó beteljesítetlen álmuk. Ők azt szeretnék, ha a gyerekükön keresztül megvalósíthatnák ezeket, ezért kötelezik, hogy tanuljon, járjon edzésre, különféle foglalkozásokra, elfelejtve a gyerekkor játékkal eltöltött óráit.

A szülők, akik manipulálnak
Ezek a szülők arra használják a gyereküket, hogy hatással legyenek a férjükre, feleségükre vagy a családra. Az a mondat, hogy “Nem nekem kell, hanem a gyereknek.” szinte mindennap hallható tőlük. Minél esetlenebb vagy betegesebb a gyerek, annál jobban tudnak hatni a család többi tagjára.

Ezek mind tanulságos dolgok, ezért figyeljünk oda, hogyan viselkedünk, mert nem a gyerekeink problémásak, hanem mi vagyunk azok!

Forrás: https://ketkes.com/a-gyerek-a-csalad-tukre-ha-szofogadatlan-folyton-rosszalkodik-akkor-a-csaladban-van-a-gond/

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.