A háromszéki magyarok jobban bíznak a magyar kormányban, mint a román állami vagy európai uniós intézményekben, de a helyi és megyei önkormányzat munkájával is elégedettek – derül ki abból a felmérésből, melyet csütörtökön ismertettek Sepsiszentgyörgyön.

A Háromszéki monitor című kérdőíves közvélemény-kutatás eredményeit Tamás Sándor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) háromszéki szervezetének elnöke és Barna Gergő szociológus mutatta be. A sajtótájékoztatón elhangzott: az adatfelvétel 2023. szeptember 21. és október 13. között történt Kovászna megye felnőtt magyar lakosságára reprezentatív, 1877 fős mintán, emelt számú almintákkal négy városra: Kézdivásárhely, Kovászna, Barót és Sepsiszentgyörgy. Utóbbi esetében a román lakosok véleményét is mérték. Az intézményekbe vetett bizalmat tudakoló kérdésnél a legtöbb válaszadó – 83 százalék – Magyarország kormányát jelölte meg, ezt 73 százalékkal a helyi önkormányzat követi. Az Európai Unió iránti bizalom 31, a NATO iránti 27 százalékos, míg Románia államfőjében a háromszéki magyarok 18, a román kormányban 17, a román parlamentben 15 százaléka bízik.

Az adatok szerint 18 százalék gondolja azt, hogy Romániában jó irányba mennek a dolgok, 78 százalék az ellenkezőt vallja. Barna Gergő közölte: Románia megítélésében általában borúlátóak a háromszéki magyarok, de a mostani arány az átlagosnál is nagyobb. A saját életkörülményeivel ellenben kétharmaduk elégedett, a települések fejlődésére vonatkozó kérdésre 62 százalék mondta azt válaszul, hogy jó irányba haladnak a dolgok.

ReklámTas J Nadas, Esq

Ez most egy trendforduló

– mutatott rá a szociológus, aki szerint korábban ez az arány nem haladta meg az 50 százalékot. Romániához hasonlóan az Európai Unióval kapcsolatos kérdésekben a válaszadók 73 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok; 72 százalék véli úgy, hogy az uniónak fontosabbak a bevándorlók, mint a nemzeti kisebbségek ügye, 64 százalék ugyanakkor elismeri, hogy az EU jóvoltából sok fejlesztés történt, és ugyanennyien gondolják összességében jónak, hogy Románia csatlakozott az európai közösséghez. Barna Gergő közölte: a háromszéki magyarok általában nagyon kritikusak az unióval szemben, és ez a kisebbségi ügyek mentén körvonalazódik. 78 százalékuk szerint ennek ellenére fontos, hogy a magyarság képviselői ott legyenek az Európai Parlamentben.

A felmérés központi kérdése volt az idei romániai választások megítélése. Az önkormányzati választásokat a megkérdezettek 83 százaléka tartja fontosnak, a parlamenti választás 74, az államfőválasztás 73, míg az EP-választás 67 százalék szerint fontos. A romániai választásokon jellemzően alacsony részvételi aránnyal végző Kovászna megyében a biztos szavazók aránya a felmérés idején 56 százalékos volt. A Kovászna megyei önkormányzat esetén a biztos magyar szavazók 82 százaléka az RMDSZ-re, 8 százalék az Erdélyi Magyar Szövetségre (EMSZ) és 1,2 százalék a nemrég alakult Magyar Polgári Erőre (MPE) szavazna, az egyes román pártok támogatottsága az utóbbinál is alacsonyabb.

A politikusok közül Tamás Sándor megyei tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ismertség és népszerűség tekintetében is vezet. Sepsiszentgyörgyön a román lakosok a magyarokhoz hasonló mértékben – több mint kétharmad – értenek egyet azzal, hogy jó irányba mennek a dolgok, és mintegy 7 százalékuk az RMDSZ-re szavazna román pártok helyett.

Politikai közösségünk fel van készülve, bármikor tarthatják Romániában a választást, Háromszéken sikerre visszük

– értékelte az eredményeket Tamás Sándor, aki szerint az RMDSZ támogatottságában érzékelhető növekvő trend a hiteles munkavégzés és érdekképviselet eredménye.

(Pesti Srácok / MTI)

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Sepsiszentgyörgy, 2023. október 29. Székely zászló a Székelyföld autonómiájának napján tartott őrtűzgyújtáson a Sepsiszentgyörgy melletti Pacé-dombon 2023. október 30-án. A Székely Nemzeti Tanács SZNT2015-ben nyilvánította a Székelyföld autonómiájának napjává október utolsó vasárnapját, ezen a napon Kárpát-medence szerte őrtüzeket gyújtanak. MTI / Kátai Edit

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.