A külföldről hazatelepülők, az ápolási és gyermekek otthongondozási díjában részesülők, valamint a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) szereplők is igényelhetik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) speciá­lis változatát, a falusi csokot – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a távirati iroda beszámolója szerint tegnap közölte: a program július 1-jei indulása óta százával érkeztek az igénylések a közvetítő pénzintézetekhez. Ezek alapján egyforma az érdeklődés a már meglévő lakás korszerűsítése, valamint a használt lakás vásárlása, majd felújítása iránt – tette hozzá.

A konstrukcióban, függetlenül a gyermekek számától, meglévő lakás korszerűsítésére akár ötmillió forintos, használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez akár tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni. A támogatást kérhetik az olyan külföldről hazatelepülők is, akik egy- vagy kétéves külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt tudnak igazolni, és vállalják, hogy a szerződéskötést követő 180 napon belül letelepednek Magyarországon, és hazai tb-jogviszonyt létesítenek.

Az ápolási díjban és gyermekek otthongondozási díjában részesülők szintén igényelhetik a falusi csok támogatásait, továbbá azok is, akik a KHR-ben, korábbi nevén BAR-listán szerepelnek. A falusi csok támogatásai mellé igényelt államilag kamattámogatott hitel esetén viszont már számít, hogy az igénylő szerepel-e a KHR-ben – hívta fel a figyelmet.

Egy másik tegnapi bejelentés szerint a Pénzügyminisztérium honlapján már elérhető a lakáscélú állami támogatásokról szóló összes tájékoztató, amelyek a családvédelmi akcióterv részeként júliusban életbe lépett változásokat is tartalmazzák – közölte a tárca. A tájékoztatók részletesen ismertetik az otthonteremtésre vonatkozó legújabb szabályokat is.

Forrás: magyarnemzet.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.