Vonzó lett a magyar felsőoktatás, amelyet az is bizonyít, hogy immár második éve több mint 120 ezren jelentkeznek az egyetemekre – hangsúlyozta Hankó Balázs.

Folytatni szeretné elődje, Csák János által megkezdett programokat a kulturális és innovációs miniszternek kinevezett Hankó Balázs.

Az eddig az innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában ezek közé sorolta a Petőfi kulturális programot, amely elérhetővé teszi a minőségi kulturális szolgáltatásokat a vidéki települések lakosságának is, vagy a felsőoktatás-innováció terén a Neumann János-programot. De ilyen a családügy területén az új helyzethez igazodó csok plusz támogatást, ami az otthonteremtést hivatott támogatni.

ReklámTas J Nadas, Esq

Az új miniszter szerint nem csupán versenyképességi fordulatra van szükség Európában, hanem

vissza kell vezetni a kontinenst az alapértékeihez.

Mi, magyarok azért maradtunk meg és vagyunk itt Európa szívében, hogy a magyar modellel, a magyar kultúrával, a magyar tudással és innováció­val, családbarát országunkkal példát mutatva visszavezessük Európát az alapító atyák által lefektetett értékekhez, megerősítve így kontinensünk keresztény gyökerét – fogalmazott az interjúban Hankó Balázs.

A felsőoktatás és szakképzés kapcsán szerinte azt a három kérdést kell feltennünk, hogy jobbak lettünk-e, többen választják-e a felsőoktatást és a szakképzést, illetve hogyan állnak finanszírozási szempontból. „Kijelenthetem, hogy minden területen előreléptünk”

Tájékoztatása szerint összesen 310 ezren tanulnak a magyar egyetemeken, ami annak köszönhető, hogy előrébb léptünk a nemzetközi rangsorokban, és egyre erőteljesebb a tudományos teljesítményünk.

Ráadásul az előrelépés a nemzetközi listákon úgy valósult meg, hogy

Brüsszel folyamatosan gáncsol minket, tehát ellenszélben is működik a magyar modell.

– tette hozzá.

Hankó hangsúlyozta: a magyar modell eredményes és működik, ennek kulcsa pedig az egyetemek, a körülöttük lévő gazdasági szereplők, a társadalmi szereplők és a szakképzés együttműködésén alapul. A miniszter ezt a jól működő magyar modellt ajánlja uniós elnökségünk során Euró­pának, ami a versenyképességi fordulatot és az értékekhez való hazatalálást mutatja meg. Európa úgy lehet erős, ha minden nemzet büszke saját magára, saját kultúrájára és saját nemzetére –

Az új miniszter a kulturális tervei kapcsán azt mondta, hogy egyszerre kell elérhetővé és vonzóvá tenni az identitásőrző kultúránkat, illetve úgy a középpontba helyezni, hogy a közösségeink szeressék. Érezzük jól magunkat, éljük meg a magyar és minőségi kultúrát, ezt kell legfőbb célként kitűznünk!

(Mandiner)

Borítókép: Hankó Balázs. A magyar modellt ajánlja egész Európának az új kulturális és innovációs miniszter. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.