A diaszpóra jelentése az elmúlt tíz év során pozitívan megváltozott. A nagyvilágban élő magyarok az Anyaország sikeres és aktív nemzetpolitikájának köszönhetően teljes értékű nemzettársnak érezhetik magukat. A Magyar Diaszpóra Tanács rendhagyó 10. ülésén az évtized értékelésén túl szó esett az újrakezdésről is, hiszen olyan esztendőt zárunk hamarosan, ami tele volt megpróbáltatással. Dr. Szilágyi Péter úgy véli, hogy a magyar közösség kitűnően vizsgázott összefogásból és szolidaritásból.

(A videó felvétel megnézhető itt a weboldalunkon is a vasárnapi élőadás után.)

 

A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) X. ülése online formában valósult meg. A nemzeti összetartozás éve szempontjából is nagyon fontos volt, hogy a találkozó létrejöjjön, és összegezni tudják az elmúlt tíz év nemzetpolitikájának eredményeit. Orbán Viktor miniszterelnök úr videóüzenete nyitotta meg a virtuális rendezvényt. Köszöntőjében rávilágított a Trianon 100. évfordulója és a világjárvány egybeesésének furcsa kettősségére, és arra, hogy az egészségügyi helyzet alakulása nagymértékben keresztül húzta az évet. Ennek ellenére a magyarság erős, és ahogy az elmúlt évszázadot, ezt is túl fogja élni. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is felszólaltak, előadást tartottak. Felvázolásra került a 2010 óta működő diaszpóra-stratégia. Noha 1990-ben megindultak a kapcsolatépítések, erős politikai felhatalmazással és erőforrásokkal csak 2010 után egészült ki.

ReklámTas J Nadas, Esq

A Magyar Diaszpóra Tanács 2011-ben alakult 49 alapítóval, azóta csaknem megduplázódott a meghívott szervezetek száma. Idén november végén már 90 tagszervezet kapott meghívást. Rajtuk keresztül a világ magyarságának nagy részével sikerült kapcsolatba lépni. További bővítésekre szervezési szempontból nem látnak lehetőséget. Olyan nagyvárosokban, mint Cleveland, Chicago, Los Angeles, New York, számos, magyarokat tömörítő szervezet működik. Lehetetlen lenne mindegyiküket az MDT-be integrálni. „A cél az, hogy a legerősebbeken keresztül információt juttassunk el a közösségekbe.” Illetve ezért indították el Észak-Amerikában a diplomáciai képviseletek segítségével a regionális diaszpóra értekezleteket, amelyeken minden működő magyar szervezet részt tud venni.

Az online MDT-ülésen jelenlévő regionális tagszervezetek, egyházak és cserkészképviselők éves beszámolóját követően zárónyilatkozatban rögzítették, hogy 2021 a nemzeti újrakezdés éve lesz. Két szempontból is aktuális a tematika: egyrészt reményeik szerint a koronavírus-járványt követően újraindul az élet, és újult erővel a Nemzetpolitikai Államtitkárság programjai is; másrészt Trianon után 100 évvel új korszak indul. A miniszteri biztos kiemelte: a tematikus év részleteit a későbbiekben ismertetik.

A Kőrösi Csoma Sándor Program új turnusának meghirdetése számos szervezetet foglalkoztat az Egyesült Államokban. Voltak sikeres próbálkozások online és távmunkára a karantén alatt, de igazán produktív munka a személyes jelenlét nélkül szinte elképzelhetetlen. A Nemzetpolitikai Államtitkárság tervei szerint az északi félteke ösztöndíjasai 2021 szeptemberében biztonságban el tudnak indulni, amennyiben addig a vírushelyzet elül és rendelkezésre áll a védőoltás. A déli féltekére a megszokott márciusi időponttól eltérően, esetlegesen egy későbbi időpontban indulhatnának az ösztöndíjasok.

Problémát okozott a járvány az államtitkárság által évente meghirdetett nyílt pályázatoknál is. Akik a pályázati időszakban programokra igényeltek forrást, azok sajnos elutasításra kerültek, viszont így több beruházást, online rendezvényeket, működést, könyvkiadást, tananyag fejlesztést tudtak támogatni. A miniszteri biztos kiemelte: azok a szervezetek, akik részesültek támogatásban, viszont a számításaikat keresztül húzták a körülmények, bátran forduljanak Budapesthez futamidő hosszabbításról szóló kérelemmel. A 2021-es pályázatok meghirdetésére a helyzet javulásának fényében, az év első felében kerül majd sor.

„Ahogy mi sem tudunk sikeres diaszpórapolitikát működtetni a diaszpóra szervezetek segítsége nélkül, úgy a diaszpóra közösségek sem lehetnek sikeresek az Anyaország segítsége nélkül.” – a miniszteri biztos úgy látja, hogy az elmúlt 10 évben bebizonyosodott az, hogy a munka is, a gondolkodás is, az eredmények is közösek. Magyarország és az amerikai magyar közösség még jobb eredményeit abban látja, hogy a programok működéséről folyamatos visszajelzést adjanak a szervezetek. Arra is biztatja a szervezeteket, hogy hallassák a hangjukat Amerikában, ha igaztalan vádak érik az anyaországot. A tapasztalat azt mutatja, hogy egy-egy nemzet diaszpórája nagyon sokat tud segíteni két ország kapcsolatában.

Dorgay Zsófia
Kárpátalja

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Az Önök jóvoltából, mi tovább segítjük a kárpátaljai magyar újságírókat ebben a nehéz időben! Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.