Az 1956-os magyarországi forradalmat követő egyik legnagyobb romániai koncepciós per a Szoboszlay-per volt. Szoboszlay Aladárt, a temesvári születésű római katolikus plébánost, aki többek Aradon és Pécskán is szolgált, 1958. szeptember elsején kilenc társával együtt végezték ki.

Az ’56-os magyar forradalom leverését Romániában is megtorlások követték. A diktatúra megdöntésére irányuló törekvésekkel szimpatizáló értelmiségieket nemzetiségre való tekintet nélkül meghurcolták. Emellett az államhatalom és a titkosrendőrség, a hírhedt Securitate etnikai feszültségek szítására, a magyar közösségnek állambiztonsági veszélyként való beállítására is használta a leszámolást.

Az egyik legnagyobb koncepciós per a Szoboszlay-per volt. Idén szeptember elsején volt 62 éve, hogy a 10 fővádlottat kivégezték – sírhelyük ma sem ismert. További 47 személyt kiáltottak ki bűnösnek, őket összesen több mint 1300 év börtönbüntetésre vagy kényszermunkára ítélték.

A Szoboszlay-per egyik kutatója Jámbor (Péterszabó) Ilona, az aradi In memoriam 1956 Egyesület elnöke, aki 2002-ben az 56 után 57-en a temesvári perben című könyvében meg is jelentette az addig ismert és kutatható dokumentumokat, illetve elbeszéléseket. „Szoboszlay Aladár annak idején Arad megyében szolgált, gondolkodó ember volt, sokat írt, olvasott, próbálta megoldani a román–magyar viszonyt – mondta róka. – Egyfajta előuniós elképzelése volt, egy Osztrák–Magyar–Román Konföderációs állam létrehozása. Le is merte írni a gondolatait, és beszélt is róluk.”

Szoboszlay és társai hittek abban, hogy demokratikus úton megdönthető a diktatúra: választásokkal, amelyeken több párt is indulhat, ők pedig egy kereszténydemokrata munkáspárt alapjait tették le. „Ezt több embernek is bemutatták, románokat is bevontak, tehát ez az ember tényleg szervezkedett, de egy békésebb, demokratikusabb rendszerre készülve” – fűzte hozzá Jámbor Ilona.

Szoboszlay Aladár | Fotó: Vekov Károly – Library, public document

Ekkor következett be Magyarországon az 1956-os forradalom, ami után Romániában is példát akartak statuálni, hogy az értelmiségiek ne merjenek szervezkedni a pártállam ellen. „Körülbelül négyszáz embert tartóztattak le csak ezzel az üggyel kapcsolatban, 57-et ítéltek el, közülük tízet kivégeztek, és a többi 47 személyt összesen több mint 1300 év börtönbünetéssel vagy kényszermunkával sújtották” – sorolta.

1958. szeptember elsején éjjel, tizenegy óra és éjfél között végezték ki a koncepciós per végén elítélteket: Szoboszlay Aladár mellett Huszár Józsefet, Kónya Istvánt, Lukács Istvánt, Tamás Imrét, Tamás Dezsőt, Orbán Istvánt, Orbán Károlyt, Ábrahám Árpádot és Alexandru Fîntînarut.

„Nem lehet tudni a kivégzés helyét sem, mert az aradi börtönből elvitték őket valahová. De a jegyzőkönyvekből az derült ki, hogy a temesvári börtön emberei voltak a végrehajtók. A kilencvenes évek elején készítettem Epstein egykori aradi börtönorvossal egy interjút, és ő tagadta, hogy köze lett volna a kivégzéshez, ellenben azt mondta, hogy mielőtt az ítéletet végrehajtották, meg kellett állapítsa róluk, hogy egészségesek a kivégzéshez” – emlékezett vissza Jámbor Ilona.

Könyve készítése során, szintén az 1990-es években egy bizonyos Gajdó Tibor hadbírót is felkeresett a szerző. „Állítólag a kivégzéskor is jelen volt, de nem nyilatkozott. A halála előtt a fiai próbálták rávenni, hogy nyilatkozzo, de magával vitte a sírba a titkot” – mesélte.

Hiába keresték, nem kerültek elő a földi maradványok

2018 májusában az aradi Alsótemető egy félreeső parcellájában végeztek ásatásokat a Román Kommunista Diktatúra Büntetteit Vizsgáló Bukaresti Intézet szervezésében, de a kivégzettek földi maradványait nem találták meg. A nagy érdeklődéssel követett eseményen jelen volt Vekov Károly nyugalmazott kolozsvári egyetemi docens, a Szoboszlay-per elhivatott kutatója, aki idén október elején hunyt el 74 éves korában. Akkor így nyilatkozott Szoboszlay Aladárról: „Egy olyan értékes embere az erdélyi magyarságnak s egyben a Kárpát-medencei magyarságnak, akihez foghatót keveset lehet felmutatni. A háború utáni kisebbségpolitika legjelentősebb alakjaként tekinthetünk rá.”

A per anyagának a kutatása a kommunista rendszer megdőlése, 1989 után vált lehetővé. „Ennyit megérdemelnek, mert nemhogy a román, de még a magyar társadalom is alig tud valamit róluk. Azt már sikerült bebizonyítani, hogy az ellenük felhozott vád, miszerint katonai felkelést szítottak, egy hazugság” – mondta 2018 májusában a Maszolnak néhai Vekov Károly.

A történész szerint Szoboszlay Aladár papként tette a dolgát, de rájött, hogy ez nem elég, politikai úton lehet csak változást elérni. A román kommunista diktatúra felismerte, hogy nem egyszerű lázongásról van szó: a lelkész komoly geopolitikai programot dolgozott ki és letette egy kereszténydemokrata munkáspárt alapjait. Ezért példát statuálva, egy koncepciós per végén hazaárulás vádjával kivégezték kilenc társával együtt.

[…]

Emlékművek

Az In memoriam 1956 Egyesület több emléket is állított az elítélteknek Pécskán és Aradon: Lukács István pécskai házán egy emléktábla látható, Karácsonyi István minorita atyának az arad-belvárosi minorita templom előcsarnokában látható az emléktáblája, 2013. március 15-én pedig a pécskai Szentháromság-parkban állítottak egy emlékművet, amelyen a tíz kivégzett és a 47 börtönre ítélt neve olvasható. Szoboszlay az emlékmű melletti templomban szolgált, Lukács Istvánon kívül pedig Huszár József is pécskai volt, ezért is indokolt a helyszínválasztás.

Néhai Ferencz Béla Ervin atya, ferences szerzetes, az egyik túlélő elítélt avatta fel 2013-ban a pécskai emlékművet | A szerző felvétele

Az emlékmű avatásán néhány túlélő, illetve a kivégzettek leszármazottainak egy része is jelen volt. Sokan azt mondták, hogy az emlékmű lelki megnyugvást ad nekik, mert a mai napig sem tudják, hogy hol földelték el szeretteiket, ezért úgy tekintenek a pécskai csonka gúlára és az azon látható bronz rózsára (a budapesti néhai Dinnyés László képzőművész alkotására), mint az elítéltek végső nyughelyére.

(Nyitókép: Megemlékezés a pécskai 1956-os emlékműnél | Archív felvétel)

A teljes cikket itt olvashatják.

(Pataky Lehel Zsolt / Maszol)

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.