Bodor Ádám és Czakó Gábor írók nyerték el a Nemzet Művésze díjat – jelentették be tegnap a Pesti Vigadóban. A magyar művészeti élet legmagasabb rangú elismerését hatodik alkalommal adták át.

Az átadóünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere elmondta: a magyar nemzet fennmaradásának záloga az volt, hogy táplálkozni tudott ősei hagyományaiból, a kereszténységből és Európa kultúrájából. A miniszter a magyar irodalom rendkívüli szerepét a magyar nemzet történetében abban látja, hogy az irodalom mindig a magyar emberek életszemléletét, világlátását, törekvéseit fejezte ki. A díjazottak méltatásában Kásler Miklós kiemelte, hogy a Nemzet Művésze díj nemcsak a kormány nagyrabecsülését, hanem az olvasóközönség tiszteletét és szeretetét is kifejezi.

Bodor Ádám Kossuth-díjas író az abszurd stíluselemekkel átszőtt, a kortárs magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként vehette át a Nemzet Művésze díjat az emberi erőforrások miniszterétől és az MMA elnökétől.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2019/11/17BodorAdamMTIMatheZoltan.jpg
Bodor Ádám szépírói életművét és a nyelvrégészeti tevékenységét is elismerték. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Bodor Ádám kiemelte, hogy az életútja vége felé kapott elismerésre egy boltív záróköveként tekint.

Czakó Gábor Kossuth-díjas író a magyar irodalmat gyarapító szépírói életműve elismeréseként, nyelvrégészeti tevékenységéért és a humanista gondolkodás tanításának megbecsüléseként nyerte el a Nemzet Művésze díjat.

https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/2019/11/+otf/629w/17CzakoGaborujMTIMatheZoltan.jpg
Czakó Gábor. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az elismerést a művészeti díjak egymásra épülő rendszerében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére a magyar Országgyűlés alapította 2013-ban. A csúcsdíjat – amelyet minden évben november 5-én, az MMA alapításának évfordulója alkalmából adnak át – azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik kiemelkedő értéket hoztak létre. Az elismerés odaítéléséről a tizenegy Kossuth-díjas művész alkotta Nemzet Művésze Díj Bizottság dönt, a cél pedig az elismert művészek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása. A Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb hetven személy viselheti, és tizenegy kategóriában ítélhető oda: az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a nép-, az ipar-, a fotó-, a tánc- és a cirkuszművészet (az ő esetükben a korhatár a betöltött 50. életév) alkotóinak adományozható.

A díjban minden személy csak egy alkalommal részesülhet, kizárólag egyéni teljesítményt ismernek el vele, megosztva vagy posztumusz nem adományozható, viszont érdemtelenség miatt visszavonható. Amennyiben a Nemzet Művésze címet egyidejűleg viselők száma hetven fő alá csökken, az MMA elnöksége határozza meg, hogy a megüresedett helyen a díj mely művészeti területen adományozható.

(Magyar Nemzet / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.