Potápi Árpád János azt mondta, nincsen határon inneni és túli magyar múlt, csak egy közös magyar múlt van, s ezt segíteni kell megismertetni. A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Oroszkán mondott köszöntőt a helyi hadimúzeumban az ott megvalósult fejlesztések átadásán kedden.

Potápi Árpád János méltatta az oroszkai hadimúzeum és a hozzá hasonló létesítmények szerepét.

Ezek a pontok is hozzásegítenek a magyar múlt megőrzéséhez és ahhoz, hogy ez a múlt – amelyre méltán lehetnek büszkék a magyarok – a fiatal korosztályok számára is megismerhetővé váljon

– mondta.

Szeretnék elérni, hogy minden határon túli területen legalább egy ilyen vagy hasonló intézmény működhessen.

http://www.helloesztergom.hu/wp-content/uploads/2015/09/DSC_00633.jpg

A nemzetpolitikai államtitkár beszédében megemlékezett az 1944-es év végén létrejött Szent László-hadosztályról is, amelynek a feladata a térség védelme volt. Rámutatott arra, hogy a hadiegységnek egészen 1945 márciusáig sikerült feltartóztatnia az előrenyomuló szovjeteket, de a harcokban szinte teljesen megsemmisült.

Az oroszkai hadimúzeumot mintegy másfél évtizede önerőből hozta létre a helyi Zsákovics László és családja.

A múzeumban részben első világháborús, de főként a második világháborúra és annak helyi eseményeire összpontosító tárlat tekinthető meg. A rendkívül bőséges kiállítási anyaggal rendelkező tárlatot elsősorban korabeli fegyverek és más hadieszközök alkotják.

http://www.helloesztergom.hu/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0147.jpg

Az intézmény berendezését most egy elektronikus tárlatvezetést lehetővé tévő táblagépes idegenvezető rendszerrel és egy online muzeológiai nyilvántartóval korszerűsítették,

valamint annak épületét fűtésrendszerrel is ellátták, ennek köszönhetően a múzeum az egész évben látogathatóvá vált.

A fejlesztések megvalósítását 15 millió forinttal támogatta a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

(Origo / MTI)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.