A kiadót, amely most végveszélybe került, mert anyagi okok miatt nem tudják tovább fenntartani, az édesapa, Püski Sándor alapította 1939-ben, nyolcvanhat éve. Az intézmény csaknem száz évig szolgálta a nemzeti kultúrát, fedezett fel újabb és újabb népi, nemzeti írókat, könyveik megjelentetésével sokszor megmentve számos írót az éhenhalástól vagy a feledés homályától. A Püski-könyvkiadás sok nehéz időt élt át, a nyilas időktől a Rákosi- és Kádár-korszakokig, vagy a menekülés évtizedeit New Yorkban, de ilyen nehéz helyzetbe még nem került a nemzeti könyvkiadás, mint éppen a nemzeti kormány idején. Püski István, a Püski Kiadó vezetője volt a Stefka István Öreg c. műsorának vendége a Pesti Srácok webes felületén.

A Püski Könyvkiadó nyolcvanhat éven keresztül olyan íróktól adott ki ma már könyvritkaságnak számító műveket, mint Szabó Dezső, Németh László, Féja Géza, Sinka István, Veres Péter, Szabó Lőrinc, Kodolányi János, Remenyik Zsigmond. A kiadóvezető szerint az anyagi nehézségek nem elsősorban az olvasási szokások megváltozása miatt álltak elő, bár igaz, ma kevesebbet olvasnak az emberek, mint korábban. Püski állítja, hogy a liberális könyvkereskedők elsősorban a modern, nemzetközi irodalmat támogatják, az általa kiadott könyveket ki sem rakják a könyvesboltok kirakatainak polcaira, inkább a raktárakban tárolják őket. Püski István úgy látja, hogy a hazai nemzeti könyvkiadás nemcsak náluk került válságba, hanem más, régi könyvesboltoknál is, mint például a Kairosznál. Ezek a kis könyvkiadók nem tudják felvenni a versenyt a balliberális multinacionális cégekkel, pedig értékes, maradandó könyveket ezek a könyvkiadók adnak ki.

Arra a kérdésre, hogy dobtak-e a családnak mentőövet, a könyves ember így válaszolt:

ReklámTas J Nadas, Esq

Egyelőre nem. Nincs olyan segítő kéz, amely elfogadható lenne. Itt nemcsak pénzről van szó, hanem egy folyamatról, amit nem szabad megszakítani. A nemzeti kultúrát őrizni kell, és az nincsen ingyen.

(Pesti Srácok)

Borítókép: Püski István, a Püski Kiadó vezetője volt a Stefka István vendége. Fotó: Pesti Srácok

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.