A brit diplomata a nagykövetség hivatalos Facebook-oldalán három nyelven – románul, angolul és magyarul – közzétett bejegyzésében elismerően beszélt arról, hogy a székelyek évszázadokon keresztül megőrizték identitásukat, és az épített örökséget, a népi mesterségek művelőit dicsérte.

„Örömmel töltött el, hogy két napig Románia azon részén utazhattam, ahol a székelyek évszázadokkal ezelőtt telepedtek le”

– fogalmaz Andrew Noble, hozzátéve, hogy a székelyek „a magyarokkal együtt” érkeztek a térségbe, és ma is őrzik identitásukat.

A nagykövet elismerően szólt Székelyföld épített örökségéről is, valamint arról, hogy jelenleg is vannak művelői a népi mesterségeknek. Mint írta, meglátogatta a nagyon szépen felújított miklósvári Kálnoky-kastélyt, az UNESCO Világörökség-listáján is szereplő székelyderzsi unitárius templomot és a korondi fazekasokat is.

Ezek munkái teljesen lenyűgözték, áradozott a diplomata, bevallva, hogy számos korai karácsonyi ajándékot is vásárolt a kerámiájáról híres Hargita megyei községben.

Erdőszentgyörgy múzeumában is járt, folytatta a felsorolást, ahol Károly brit herceg elődje, a tragikus sorsú Rhédey Klaudia grófnő van eltemetve. A brit nagykövet, mint írja, azon az eseményen is részt vett, melyen a Via Transilvanica turistaút Maros és Hargita megyei szakaszainak határköveit helyezték el.

Mint írta, a több mint ezer kilométeres turistaút bejárásának megkönnyítésére egy brit cég romániai kirendeltsége készített mobiltelefonos applikációt.

„Biztos vagyok benne, hogy ez a kihívó és lenyűgöző útvonal a következő években mágnesként vonzza majd a túrázás és kerékpározás szenvedélyének hódoló britek ezreit”

– fogalmazott Andrew Noble, aki szerint épp ideje, hogy ezek felfedezzék Románia ezen részének természeti szépségeit és kulturális örökségét.

„Az a tény, hogy az ősi székelyek még itt vannak, az érintetlenül megőrzött életmódjukkal, nyelvükkel és kultúrájukkal, nagy bizalommal tölt el, hogy Románia a 21. században is képes megőrizni multikulturális és sokvallású egyéniségét. Ami mindannyiunk számára egy pozitív dolog” – üzente zárásként a bukaresti hatóságoknak Nagy-Britannia romániai nagykövete.

Mint arról beszámoltunk, a napokban a „hazalátogató” Károly brit herceg is kisvideóban dicsérte a hazai látnivalókat, ezek megismerésére biztatva a romániaiakat. A brit nagykövet valószínűleg őt kísérte el Székelyföldre.

(Krónika)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.