Sorra ismerték el az európai országok vezetői Juan Guaidó venezuelai ellenzéki politikust elnöknek, miután lejárt a Nicolás Maduro elnöknek adott nyolc-napos ultimátum. Az uniós tagállamok korábban azt közölték a chávista vezetővel, hogy amennyiben nem ír ki új elnökválasztást, elismerik az ellenzéki házelnököt. Donald Trump amerikai elnök és számos dél-amerikai ország már január 23-án elismerte Guai­dót, aki ideiglenes elnöknek nevezte ki magát, és előrehozott választásokat sürgetett Venezuelában.

Nicolás Maduro elnök hangsúlyozta, nem fogad el senkitől ultimátumot. A venezuelai vezető Ferenc pápához fordult, arra kérve a katolikus egyházfőt, hogy működjön közre a párbeszéd létrehozásában az ellenzékkel. Európához pedig azzal a kéréssel fordult, hogy ne engedje belevonni magát „az őrületbe”, ami Donald Trumptól származik. Az amerikai elnök ugyanis megint felvetette a katonai beavatkozás lehetőségét a dél-amerikai országban. „Az USA a XX. századba akar visszatérni, a katonai puccsok időszakába, bábkormányokkal és az erőforrások kizsákmányolásával” – mondta Maduro.

Washington a közelmúltban újabb szankciókat vezetett be, most a venezue­lai olajra. Ezzel tovább bénította a dél-amerikai gazdaságot: egyre több külföldi tulajdonú cég és gyár függeszti fel a működését az országban. „Az amerikai szankciók nem lehetetlenítik el a kereskedelmet, azonban egyre több bank vonakodik attól, hogy Venezuelához kapcsolódó tranzakciókat bonyolítson” – jelezte Jorge Rodriguez, a venezuelai szakszervezetek vezetője. Caracas egyébként még december végén panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez, aláhúzva, hogy a szabályzattal ellentétesek az amerikai szankciók.

Kanada hétfőn jelezte, 53 millió kanadai dollár összegű segélyt küld a venezuelai állampolgároknak és azon országoknak, amelyek a leginkább érintettek a venezuelai menekültválságban. A dél-amerikai országokat tömörítő Lima-csoport tegnap ült össze a kanadai vezetéssel, hogy megtárgyalják Venezuela helyzetét. A nyugati hatalmakkal ellentétben egyébként Oroszország, Kína, Törökország és több latin-amerikai ország is Madurót támogatja. Róma viszont megakadályozta, hogy az EU közös álláspontra helyezkedjen, nem támogatva a Guaidó-párti többi tagállamot.

Forrás: magyaridok.hu

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.