Áder János köztársasági elnök felbecsülhetetlennek nevezte a Magyarország ügyét szívügyüknek tekintők összefogását pénteken a Sándor-palotában, ahol a Magyarország Barátai Alapítvány által szervezett konferencia résztvevőit fogadta.

Az államfő köszöntőjében úgy fogalmazott, a konferencia vendégei hazájukban is mindig Magyarországot képviselik, és eközben pontosabb, hitelesebb képet mutatnak Magyarországról a világnak, mint bármilyen kampány vagy újsághír.

Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas orvos, farmakológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Tudományos Akadémia tagja, kuratóriumi elnök köszöntőt mond május 3-án a Sándor-palotában Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita jelenlétében, amikor az államfő fogadja a Magyarország Barátai Alapítvány által szervezett budapesti konferencia résztvevőit (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Áder János felelevenítette az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik fontos katonai vezetőjének, Répásy Mihálynak az emlékét, akit harci sikerei ellenére az utánpótlás biztosítására rendeltek ki. Répásy Mihály sorsa tanulságos példa arra, hogy háborúban, de békében is mit ér a szervezőmunka, amely ritkán látványos, de annál hasznosabb, nélkülözhetetlenebb – mondta a köztársasági elnök.

Kiemelte, ehhez hasonlóan „Magyarország Barátai” is valamennyien megmutatják, mekkora szellemi és gazdasági erőforrás „egy megfelelő ember a megfelelő helyen”. A személyes jelenléten keresztül sugárzott hitelesség, és az ennek révén elért bizalom ugyanis pótolhatatlan – tette hozzá Áder János.

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke beszédében köszönetet mondott az államfőnek, amiért immár hatodik alkalommal látja vendégül hivatalában szervezetük tagjait. Hangsúlyozta továbbá, a Magyarország Barátai Alapítvány igazi közösségé formálódott, amely összefogja a világ különböző pontjain élő magyarokat is.

Vizi E. Szilveszter különösen fontos értéknek nevezte a Magyarországhoz tartozást. „Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenned” – idézte a köztársasági elnökhöz hasonlóan a világhírű magyar származású fotóriportert, Robert Capát.

Forrás: hirado.hu

Az idén különösen jó érzés erről beszámolni, ugyanis egy igazi jó barátomat, egy nagyszerű magyar embert tüntettek ki ezen az ünnepségen. Ő nem más, mint Bede Fazekas Zsolt, a torontói Független Magyar Rádió vezetője, szerkesztője, aki 30 éve töretlenül, megingás nélkül, következetesen, megalkuvás és elbizonytalanodás nélkül szolgálja elsősorban a torontó környéki magyar diaszpóra megmaradását. Példamutató munkájával, Magyarország melletti bátor kiállásával és őszinte véleménynyilvánításával személyemre is nagy hatással volt és van. Ezért is szeretnék gratulálni innen is Zsoltnak, és kívánni neki és kedves családjának sok erőt és kitartást ennek a munkának a folytatásához. Mi egy vérből valók vagyunk, szól az ismerős dal refrénje, és igen, mi, akik a hazánknak a javát szolgáljuk elkötelezetten, s legyünk bárhol a világban, a jó hírét öregbítjük, mi igenis egy vérből valók vagyunk.

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.