Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz grafikusművészek életműdíjat, Az elárult arany című cseh film látványtervezője pedig az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját kapta meg a hét végén Szolnokon. A fennállásának 50. évfordulóját ünneplő szolnoki filmfesztiválon öt nap alatt több mint 150 filmet vetítettek.

Talán még szokni kell kissé a nevét, hisz a szolnoki filmfesztivált tavaly nevezték el Alexandre Traunerről, ezzel állítva emléket a magyar születésű, Oscar-díjas Trauner Sándor látványtervező munkásságának. Trauner mintegy nyolcvan film díszletterveit készítette el, Hollywoodban dolgozott például Orson Welles, Billy Wilder, Peter Ustinov és Fred Zinnemann rendező mellett. A Legénylakás című, 1960-ban bemutatott Wilder-film látványter­veiért pedig Oscar-díjat kapott.

Ezen a filmfesztiválon a látványtervezők munkásságán van a hangsúly. A szombat esti díjátadó gálán először a saját nagyjainkat tisztelte meg a fesztivál, ugyanis életműdíjat kapott Jankovics Marcell és Gyulai Líviusz grafikusművész. A szakmai zsűri méltatása szerint Jankovics Marcell nemcsak rajzfilmrendezőként, illusztrátorként, hanem kultúrtörténészként is közismert, életműdíja nemcsak az animációs filmrendezőnek, hanem a polihisztornak is szól. Gyulai Líviusz munkásságát pedig egyedülálló stílusérzék, virtuóz grafikai tudás és derűs, intelligens szellemesség jellemzi, az odaítélt díj tisztelgés életpályája egésze előtt. Jankovics animációs művei – a Fehérlófia vagy Az ember tragé­diája – közismertek, viszont érdemes figyelni Gyulai Líviusz rajzfilmjeire is, A Könny nem marad szárazon vagy a Jónás páratlan kincs, de a legutóbbi rajzfilmje, a De Ronch kapitány naplója is bővelkedik pajzán humorban meg virtuozitásban, amelyben Krúdy Gyula novellahőseit kelti életre.

Az 50. évfordulóját ünneplő szolnoki filmfesztivál legjobb látványtervezésért járó fődíját Az elárult arany című cseh film látványtervezője, Jirí Sternwald nyerte el. A 2018-as cseh romantikus dráma és sportfilm egy szenvedélyes szerelemről szól. A film története 1938-ban, Csehszlovákia német megszállása alatt kezdődik, amikor a kosárlabda-válogatott zsidó származású edzője egyik napról a másikra eltűnik. A háború után megrendezett genfi kosárlabda Eb-n a fiatal jogász és élsportoló Franta megismerkedik egy lengyel emigráns táncosnővel, akivel végzetes szerelmi viszonyba kezd. A különös hangulatú film leginkább Goda Krisztina 2006-os Szabadság, szerelem című filmjét juttatja eszünkbe, és nemcsak a sportpárhuzam, hanem a látvány – a miliő, a színhasználat, a közeli korszak – is.

A második díjat megosztva kapta Bertram Reiter A trafikos című osztrák–német koprodukciós film látványtervezője, valamint Damokos Csaba, a Valan – Az angyalok völgye című magyar film látványtervezője.

(Magyar Nemzet)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.