Isten anyákat teremtett, mert ő maga nem lehet ott mindenhol személyesen – tartja a mondás. Ha belegondolunk, nagyon szép lenne, ha minden nap az évben anyák napja lehetne. Tetteikért és áldozatvállalásukért talán még akkor sem tudnánk kellően köszönetet mondani. A rohanó hétköznapok viszont indokolják, hogy legyen kijelölt ünnepnap, ami kizárólag az anyáké. A diaszpóra tagjai, az amerikai naptárhoz kapcsolódva május második vasárnapján ünnepelnek. Krasznai Beátával, pszichológussal és házassági tanácsadóval beszélgettünk a keresztény az anyák szerepéről.

YouTube player

A Biblia több ízben említi a szülői felelősséget, az anya szerepét. Ha két szóval szeretnénk összefoglalni, akkor a nevelés és a tanítás a leglényegesebb. Szülőnek lenni kivételes felelősség. Minden anya úgy tud a lehető legjobban gondoskodni saját gyermeke testi-lelki épüléséről, ha megismeri a saját kegyelmi ajándékait, és azt alkalmazza is a nevelésben. Ugyanilyen nyitott lenni, megismerni a gyermek személyiségét, erősségeit. Természetesen meghatározó az a példa, amit az anya a saját gyermekkorából hoz, de csak akkor lesz célravezető, ha azokat az elveket saját magára és gyermekére újra szabja. A közösségi médiában, szakkönyvekben és a női magazinokban tengernyi tanácsot lehet olvasni. Mindegyik arra törekszik, hogy pár sorban leírja, mit jelent jó anyának lenni. Jó anya az, aki elérhető a gyermeke számára, biztos támaszt nyújt, és minőségi időt tölt gyermekével. A keresztény értékek átadása komoly felelősség, megalapozza a gyerek világnézetét. Biztos lelki alapokon indul el a felnőtt életre, ha az édesanya megismertette őt az Istennel.

Az egyik leggyakoribb eset, hogy az anya a saját beteljesületlen álmait akarja ráerőltetni a gyermekére. Kevesebbszer figyel arra a szülő, hogy a gyermek életét úgy egyengesse a lehető legtámogatóbb módon, hogy meghagyja a fia, lánya szabad akaratát. A szabad akarat természetesen nem jelenti azt, nem kellenek szabályok. A szabályok fontosak, hiszen minden keret, amit a gyerek korlátnak él meg, biztonságérzetet ad. Az idő pedig meghálál minden egyes nemet, amit a gyermekének okkal mondott ki a szülő.

Következetes volt, tudott függetlenséget adni, de a határokat is szabott. Erős személyiség, aki a nehézségeken felülemelkedve nevelte fel gyermekeit. Beáta így emlékszik vissza gyermekkorára, és arra a mintára, amit édesanyja nevelésében látott. Következetes volt, tudott függetlenséget adni, de a határokat is szabott. Ezt a példát viszi tovább most a lelkészfeleség a saját család gyermekei elé. A hétvégi magyar iskola oktatójaként egy kicsit a református magyar gyerekek anyukája is. Az ő esetükben gondosan odafigyel arra, hogy az anyanyelv kincsét őrizzék, megtanuljanak magyarul írni és olvasni, a nemzeti ünnepeken pedig fejből szavalják a költeményeket.

Közérdekű hirdetés

Mindannyiunknak változó idő áll rendelkezésünkre az életben, hogy magunkhoz öleljük édesanyánkat. Sokaknak ez az ünnep fájó, hiányt ébreszt a szívekben. Ezt a hiányt azonban egy szép emlékezéssé lehet fordítani. A régi fényképek lapozgatásával vagy történetek felelevenítésével együtt emlékezhet a család a szeretett személyre.

Gyakorló édesanyaként és praktizáló pszichológusként Beáta azt üzenete az édesanyáknak, hogy szeressék magukat. Találjanak olyan időt, amit csak önmagukkal töltenek és feltöltődhetnek. Ebből az energiából és szeretetből pedig adjanak át gyermekeiknek. Szeretni sokféle módon lehet, de a leginkább akkor érezhető, ha a szeretetnek fizikai kifejeződése is van. Legalább annyira fontos elhalmozni a családfőt, az édesapát szeretettel, hiszen a gyermeknevelés csak a szülők szoros szövetsége által lehet sikeres és példamutató.

 

Dorgay Zsófia

Ha tetszett ez a riport, esemény összefoglaló, kérjük, támogassa a Bocskai Rádiót működtető Magyar Média Alapítványt. Számítunk az önök nagylelkűségére! Évi 52 dollár, azaz heti 1 dollár sokat jelent a külhoni magyar média működésében!

Támogatom!

Budapesten élek és dolgozom, de az otthon Kárpátalját jelenti. A Duna Televízió szerkesztő-riportere vagyok főállásban, emellett - legjobb tudásom szerint - szívvel és lélekkel segítem a Bocskai Rádió munkáját.

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.