Lemondott csütörtökön Alexander Schallenberg osztrák kancellár – nem sokkal azután, hogy Sebastian Kurz bejelentette visszavonulását a közélettől.

Schallenberg két hónapot sem töltött posztján: október 11-én lépett hivatalba, azt követően, hogy elődje, Sebastian Kurz távozott hivatalából.

Társadalmi célú reklám:


Amint arról beszámoltunk, Kurz ugyancsak csütörtökön jelentette be, hogy teljesen visszavonul a politikától, és ezzel együtt lemond az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki posztjáról is.

(Demokrata)

Deák Dániel: Komoly változások és káosz az osztrák belpolitikában

A XXI. Század Intézet vezető elemzője Facebook-posztjában ír összefoglalót az osztrák politikai fordulatról.

„Komoly változások és káosz az osztrák belpolitikában: Sebastian Kurz teljesen visszavonult a politikai életből, emellett a mindössze 52 napja hivatalban lévő Alexander Schallenberg kancellár is lemondott, de követte őt a pénzügyminiszter is. Az Osztrák Néppárt támogatottsága zuhanásnak indult, a Szabadságpárt és az SPÖ erősödött.

– Csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott Bécsben Sebastian Kurz, Ausztria korábbi néppárti kancellárja, aki ellen az osztrák gazdasági és korrupciós államügyészség (WKStA) nyomoz jelenleg.

– Az egykori kormányfő arról is beszélt, hogy hiába volt szép a politikai élet, sokan – például a saját családja – is elhanyagolva érezhették magukat a sok munka miatt. Gyermeke születése miatt Sebastian Kurz úgy döntött, hogy visszavonul a politizálástól.

– A mindössze 52 napja hivatalban lévő Alexander Schallenberg is lemondott. Alexander Schallenberg kancellárt az eddigi belügyminiszter, Karl Nehammer válthatja, aki valószínűleg Kurz utódja lesz az Osztrák Néppárt (ÖVP) élén is.

– Csütörtök este Gernot Blümel pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, aki Kurz-hoz hasonlóan belekeveredett a korrupciós botrányba, október elején az ő hivatalában is házkutatást tartottak. Arról is beszámolt, hogy ő maga és családja is több halálos fenyegetést kapott tavaly óta, és ezeket nem teljesen sikerült feldolgoznia.

– Más változások is jöhetnek a kormányban: az eddigi EU-ügyi miniszter, Karoline Edtstadler veheti át a belügyminiszteri posztot Nehammertől, de a Kurier információi szerint Andreas Pilsl lehet a belügy új vezetője. Schallenberg a kancellári posztot az EU-ügyi miniszterségre cserélheti. Az eddigi gazdasági miniszter, Margarete Schramböck a Kurier szerint távozhat a posztjáról.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, Herbert Kickl új választások kiírását követelte. Új választásokról beszélt a legnagyobb ellenzéki párt, a szociáldemokrata SPÖ is. Ennek a két pártnak erősödött a támogatottsága, míg a Néppárt lényegében összeomlott. Ha választás lenne, a Szabadságpárt akár kormányzati szereplő is lehet, ami a Fidesz számára előnyös lenne.”

(Deák Dániel)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.