Angela Merkel problémásnak tartja, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját, mert a vállalat úgy véli, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a washingtoni Capitoliumot a múlt héten – jelentette ki a német kancellár szóvivője hétfőn.

Steffen Seibert újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek

„hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt”.

Helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás elemi fontosságú szabadságjog. A szóvivő leszögezte, hogy ezen alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján.

„Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását”

 hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján Seibert. A Twitter múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.

(Mandiner / MTI)

Varga Judit egyetértett Angela Merkellel

Teljes mértékben osztom Merkel kancellár asszony véleményét, miszerint aggályos, hogy a Twitter zárolta Donald Trump felhasználói fiókját – írja bejegyzésében Varga Judit. Az igazságügyi miniszter leszögezte:

nem tisztem más állam belpolitikájának a kommentálása, azonban van, ami felett nem lehet elsiklani.

Az elmúlt pár napban új szintet lépett a magáncenzúra és eddig példátlan módon sújtott le.

A digitális imperializmusban immáron nem számít, hogy az ember egy átlag felhasználó vagy éppen a világ vezető hatalmának demokratikus úton megválasztott elnöke, ugyanis kiderült, hogy mindkettőt egyetlen gombnyomással el lehet hallgattatni

– fejtette ki a tárcavezető.

Mindez rávilágít, hogy valójában mennyire kiszolgáltatottak vagyunk a liberális közösségi média globális kontrolljának – hívta fel a figyelmet a miniszter.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a magyar kormány egy tagjának fiókja ellen tevőlegesen is fellépett a Twitter. Kovács Zoltán államtitkár közölte, hogy kétszáz követőjétől fosztotta meg a közösségi oldal.

(Magyar Nemzet)

 

 

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.