Megkezdődött Rómában az úszók Európa-bajnoksága, amely rögtön, az első napon csodálatos magyar eredményeket hozott. A férfi 4×200 méteres gyorsváltónk Európa-bajnok lett, Verrasztó Dávid ezüstérmet nyert 400 vegyesen és dobogóra állhatott a női 4×200-as gyorsváltónk is, amely bronzérmet tudott nyerni. Gratulálunk minden magyar úszónak!

Már a budapesti vizes világbajnokság zárásakor is tudtuk, hogy nem ért még véget az úszók és a pólósok szezonja, hiszen még egy Európa-bajnokság is sorra kerül majd ebben az évben. A kontinenstornának az „Örök Város”, azaz Róma ad otthont, ami sok honfitársunk számára kellemes emlékeket hordoz, hiszen a korábbi, római viadalokon igen jól szerepelt a magyar úszóválogatott.

A mai, nyitónapon máris kiemelt figyelemmel követhettük az eseményeket, hiszen több számban is érdekeltek voltunk az esti döntőkben. Férfi 400 méter vegyesen Kós Hubert és az örökifjú, sokadvirágzását élő Verrasztó Dávid jutott be a fináléba, és döntőbe jutott két váltónk is, a férfi 4×200 méteres gyorsváltó, valamint a női 4×200 méteres gyorsváltónk.

Közérdekű hirdetés

A nap első döntőjében tehát két honfitársunk is medencébe szállhatott. Verrasztó Dávid a legjobb idővel került a fináléba, így a négyes pályán úszhatott, de Kós Hubert negyedik legjobb elődöntős ideje is szép reményekkel kecsegtetett. Verrasztó Dávid az első pillanattól fogva ott volt az élbolyban, sőt, a hátúszás után vezetett is, ekkor azonban Razzetti „robbantani” tudott a mellen, közel egy testhossznyi előnyt szerzett, amit meg is őrzött az utolsó százon is, így ő lett az Európa-bajnok. Verrasztó Dávid végül 4.12.58-as, kiváló eredménnyel ezüstérmes lett, Kós Hubert is kitett magért, remek hajrával a negyedik helyen csapott be a célba.

Verrasztó Dávid nagyszerű úszással ezüstérmet nyert 400 méteres vegyesúszásban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Verrasztó Dávid nagyszerű úszással ezüstérmet nyert 400 méteres vegyesúszásban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A női 4×200 méteres, Pádár Nikoletta-Hosszú Katinka-Késely Ajna-Ábrahám Lilla összetételű gyorsváltónk – amely Verrasztóhoz hasonlóan a legjobb idővel került a döntőbe – Pádár Nikolettával kezdett az első távon és nem sikerült a legjobban a rajtunk, mert Pádár csak az ötödik helyen állt száz méter után. Pádár aztán beleerősített és első helyen adta át a képzeletbeli stafétát Hosszú Katinkának. Háromszoros olimpiai bajnok fenoménunk nem tudta megtartani az első helyezést, így Késely Ajna a harmadik helyről kezdhette a maga távját, igaz, a holland és a brit váltó csak kevéssel vezetett előttünk. Késely remek úszással rövid időre felzárkózott a második helyre, végül azonban mégis a harmadik helyen váltottunk és Ábrahám Lillára hárult a feladat, hogy megtartsa a dobogós helyezést. Ábrahám Lilla nagyszerűen úszott, lerázta magáról az olasz és a francia váltót, amelyek szintén törekedtek a dobogóra. Ábrahám Lilla káprázatos hajrával végül 1.57.16-tal zárta saját kétszáz méterét, így 7.55.73-as, figyelemre méltó eredménnyel bronzérmet nyert a női váltónk.

A férfi 200 méteres gyorsváltóban is ott volt a döntőben Magyarország, a Németh Nándor-Márton Richárd-Holló Balázs-Milák Kristóf összetételű magyar kvartett. Németh elsőként 1.46.28-at úszott, kitűnően kezdte meg a döntőt. Márton Richárd jól tartotta a dobogós helyezést, sőt, 350 méternél már a második helyen állt a váltónk. Féltávnál is maradt a második helyünk, így Holló Balázs jó pozícióból indíthatta saját résztávját. A koronavírus után visszatérő Holló Balázsra nagyon ráúsztak a svájciak, és az olaszok is, de az utolsó kétszázat így is a harmadik helyen kezdtünk. Milák elképesztő tempóban indított, hamarosan az első helyen álltunk, bő fél másodperces előnnyel. Milák hatalmas hajrával, 1.44.42-es fantasztikus idővel tartotta az aranyérmet érő helyet és nem is engedte ki a kezéből. Magyarország Európa-bajnoki aranyérmet nyert 4×200 méteres váltóban!

Túláradó öröm a férfi 4*200 méteres gyorsváltó tagjain a győzelem után! MTI/Czeglédi Zsolt
Túláradó öröm a férfi 4*200 méteres gyorsváltó tagjain a győzelem után! MTI/Czeglédi Zsolt

Szenzációs rajtot produkált tehát a magyar úszóválogatott, amely ezzel a történelmi, századik magyar Eb-aranyat is megnyerte! Miután Szabó Szebasztián 50 pillangón, Molnár Dóra és Szabó-Feltóthy Eszter pedig 200 háton jutott döntőbe az esti elődöntőkből, így mindent tekintetben elmondható: soha rosszabb kezdést, soha rosszabb napot Rómában!

Vezető kép: MTI/Czeglédi Zsolt

(Pesti Srácok)

SZÓLJON ÖN IS HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a honlap Akismet szűrőt használ, hogy kevesebb spam legyen. Olvasson többet arról, hogy hozzászólása, hogyan van feldolgozva.